I malé množství je lepší než nic. V tomto případě ale platí - „čím více ovoce a zeleniny pozřete, tím lépe".

Nižší riziko rakoviny se pojí se zelenou zeleninou (špenát), žlutou zeleninou (paprika), nebo s brukvovitou (květák). Srdeční onemocnění mají zmírňovat jablka, hrušky, citrusy, saláty, zelená listová zelenina a brukvovití.

Čtěte také: DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Kolik čeho bychom měli konzumovat? Dvě stě gramů ovoce a zeleniny sníží riziko kardiovaskulárních onemocnění o 13 procent. Ovšem 800 gramů jej sníží o 28 procent. Vznik rakoviny nám pomůže snížit 200 gramů o 4 procenta, ovšem 800 gramů už o 13 procent. A co předčasné úmrtí? Tady stačí 200 gramů na snížení o 15 procent a 800 gramů na snížení o 31 procent.

Dodnes se říkalo, že konzumace ovoce a zeleniny je vhodná pětkrát denně. Teoreticky tedy s každám jídlem, které sníme. Doktor Aune Dagfinn poukazuje na zdravotní zlepšení, které nám potraviny přinášejí. „U ovoce a zeleniny byl prokázán vliv na snížení hladiny cholesterolu, krevního tlaku a naopak zlepšení imunitního stavu a stavu cév," uvedl Dagfinn.

Nepřehlédněte: Zelenina je letos v zimě dražší až o polovinu