Co se stane, když sníte nejpálivější chilli papričku na světě?

Zdroj: Youtube

Podle Guinessovy knihy rekordů je nejpálivější chilli papričkou na světě Carolina Reaper se 2 200 000 stupňů pálivosti, označované zkratkou SHU. Vypěstoval ji génius křížení papriček Ed Currie. Rekord byl zaznamenán v roce 2012, když „sekačka z jižní Karolíny“ odsunula na druhé místo dosavadní rekordmanku Moruga Scorpion z Trinidadu se zhruba poloviční pálivosti o hodnotě 1 200 300 SHU.

V ústech vybuchuje dynamitLékárníci logo bez textuZdroj: Deník

Účinek Caroliny Reaper popsal Brent Crane, když navštivil farmu Eda Currieho ve Fort Mill: „Chilli papričky jako zvrásnění malí ďáblové zkroucení do rozzlobených tvarů přímo vysílají varovné vibrace s jasnou hrozbou. Jako útočné vosy nebo jedovaté žáby říkají: Drž se dál.“ Brent Crane pak pokračuje v popisu toho, co byste asi sami mít v ústech nikdy nechtěli: „Reaper je malá paprička velikosti a tvaru scvrklého vlašského ořechu. Beru do pusy malý plátek a bolest je okamžitá, v mých ústech vybuchuje patrona dynamitu. Pak mi někdo zapálil uši, žaludek mi začal pulzovat a srdce se vydalo na svůj vlastní závod. Z očí se staly ohnivé hadice. Ochutnal jsem už spoustu pálivých jídel, od thajského králíka až po kořeněnou ďábelskou salsu v Mexiku, ale tohle je něco jiného. Peklo mě našlo ve Fort Mill.“

Dračí dech pro medicínu

Neoficiálně, zatím mimo knihu rekordů, existují i pálivější papričky. V květnu 2017 se na první místo dostal Dračí dech, anglicky Dragon´s Breath z Walesu. Carolinu Reaper překonal o 280 000 jednotek a nejvyšší hodnota pálivosti se nakrátko usadila na maximu 2 480 000 SHU.

Dech draka ale neměl sloužit ke kulinářským účelům. Vědci z univerzity Nottingham Trent chtěli více prozkoumat schopnost esenciálního oleje z papriček. Ten působí znecitlivění pokožky a výzkum si klade za cíl vyvinout na této bázi anestetikum pro pacienty, kteří jiná anestetika nesnášejí, nebo si je v zemích, kde jsou příliš drahé, nemohou dovolit.

Koriandr
Byl s ní pohřben faraon. Bylina pomáhá se zažíváním, záněty i s cukrovkou

Hned v září roku 2017 se ale prvenství vrátilo zpátky k Edu Curriemu. Nový rekordman Pepper X je téměř dvakrát tak pálivější než Carolina Reaper. Pekelné plameny jsou doma ve Fort Mill v Jižní Karolině. Pepper X od zahradníka Eda má pálivost 3 180 000 SHU.

To je Wilbur Scoville, král chilli

Kapsaicin na jazyku

A právě SHU je na tom to zajímavé. SHU je Scovilleova jednotka pálivosti (Scoville heat unit) a udává množství přítomného kapsaicinu. Scovilleova, nebo též Scovilleho stupnice udává změřenou pálivost paprik a chilli papriček.

V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.
Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Kapsaicin obsažený v paprikách rodu Capsicum způsobuje pálení tak, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scovilleových jednotek pálivosti pak odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.

Trh s chilli papričkami v Bangladéši.Trh s chilli papričkami v Bangladéši.Zdroj: Wikimedia Commons, Afifa Afrin

Ochutnávání jako měřítko

Wilbur Lincoln Scoville byl americký lékárník, který už v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček. Test navrhl jako zaměstnanec lékárny a farmaceutické továrny Parke-Davis. Metoda určení pálivosti je známa jako „Scovilleův Organoleptický Test“, který je dnes standardizovaný jako Scovilleova stupnice.

Jak se kdysi pálivost měřila? Pomocí ochutnávání ředěného roztoku z paprik. To dnes již nahradily podstatně přesnější chromatografické metody.

Co je pálivější než chilli?

Původně byl nejvýše na stupnici čistý kapsaicin se 16 milióny SHU – to znamená, že pro vymizení pálivosti musí být naředěn v poměru 1:16 miliónům. Ale na stupních vítězů mu přeci jen nepatří první místo. V přírodě existují i mnohem pálivější látky. Resiniferatoxin, obsažený v některých druzích pryšce, je ještě tisíckrát pálivější! Dosahuje hodnoty přes 16 miliard Scovilleho jednotek.

Medaile za výzkum kapsaicinu

Za svou práci obdržel Wilbur Scoville dvě vysoká ocenění Americké farmaceutické asociace. V roce 1922 získal Ebertovu cenu za nejlepší zprávu o původním výzkumu léčivé látky a v roce 1929 ještě nejvyšší ocenění, Remingtonovu medaili cti.

Ještě v 19. století neexistovala možnost si drobnou ranku přelepit náplastí.
Náplast je skvělý vynález. Pro nešikovnou Josefínu ji vymyslel americký lékárník

Až budete grilovat marinované steaky a servírovat k nim chilli papričky, vzpomeňte si, že u každé z výrazných chuti byl nějaký ten lékárnický nápad. Lékárníci mají být na co hrdí.

Příběhy řady lékárnických objevů popsal PharmDr. Stanislav Havlíček v knize Lékárníci mění svět. Ta není běžně k dostání u knihkupců, ale lze ji objednat u České lékárnické komory, která je vydavatelem.
Jak lékárníci měnili svět.Zdroj: Deník