„Chřipkou onemocní v ČR každý rok zhruba 1 až 1,5 milionu lidí a v souvislosti s ní zaznamenáváme i vysoké riziko komplikací a bohužel také úmrtí především u slabých, starých nebo chronicky nemocných osob," uvedla Michaela Zajíčková, odborný pracovník protiepidemického oddělení karlovarské krajské hygienické stanice.

O uplynulé sezóně trápila chřipka Karlovarský kraj od konce ledna a vrcholila na konci dubna. Laboratorně bylo v Karlovarském kraji potvrzeno celkem 41 případů chřipky 26 na Karlovarsku, 8 na Sokolovsku a 7 na Chebsku. U 24 osob mělo onemocnění mírný průběh, který nevyžadoval hospitalizaci, 15 pacientů ale do nemocnice muselo. Ve dvou dalších případech byl průběh onemocnění vážný a pacienti museli být hospitalizováni na ARO. Pozitivní ale je, že nikdo z nemocných chřipkou nezemřel.

„Velmi účinnou prevenci proti chřipce představuje očkování. Je doporučováno zejména pacientům s chronickým onemocněním, u kterých může chřipka vyvolat zhoršení jejich celkového zdravotního stavu, a také osobám, u nichž v případě onemocnění chřipkou existuje vysoké riziko výskytu komplikací," podotkla Michaela Zajíčková.

Někteří lidé mají navíc očkování zdarma. „Vakcína proti chřipce je hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění osobám starším 65 let, osobám jakéhokoliv věku trpícím závažným chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem, osobám po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk," uvedla.

Pojišťovna zaplatí vakcínu i lidem umístěným v léčebnách dlouhodobé péče, v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Do rizikové skupiny, které odborníci očkování doporučují, patří i těhotné ženy nebo ty, které těhotenství plánují, zdravotníci a sociální pracovníci. Vhodné je i pro osoby, které žijí ve společné domácnosti s chronicky nemocnými pacienty, a ty, kteří přicházejí v rámci svého zaměstnání do kontaktu s chronicky nemocnými např. pro pracovníky v obchodech, na poštách, ve službách. Nestačí se ale nechat naočkovat jen jednou za několik let. „Chřipkové vakcíny se obměňují každý rok, a to z důvodu vysoké schopnosti změny mutací viru," upozorňuje Michaela Zajíčková.

A jak to bylo s očkováním v Karlovarském kraji v sezóně 2015/2016?

Proti chřipce bylo naočkováno celkem 9 122 lidí, z toho 7 047 patřilo mezi rizikové skupiny. Obecně šlo nejčastěji o lidi nad 60 let. Proočkovanost proti chřipce tak byla 3,06 procenta, což je o něco méně než v sezóně 2014/2015.

Mějte na paměti, že:
- loňské očkování Vás neochrání. Virus se mění každý rok a očkovací látka se připravuje vždy z nového typu viru
- vydržet jednu malou injekci je lepší než strávit dva týdny v nemocnici kvůli komplikacím chřipky 
- ročně u nás zemře na chřipku přibližně 2 000 lidí, což je více než na dopravní úrazy
- onemocnět z očkování nemůžete. Při očkování pronikají do těla pouze povrchové části viru, které vyvolají tvorbu protilátek, nikoliv vlastní onemocnění 
- chřipku nedoprovází rýma! 
- antibiotika jsou na viry neúčinná 
- očkování je možné po celou dobu výskytu chřipky!

Chřipka je virové onemocnění vyvolané viry chřipky A, B a C. Ty napadají horní i dolní cesty dýchací. Onemocnění začíná náhle, je provázeno horečkou často i nad 39°C, schváceností, bolestmi hlavy, svalů, dýchacími obtížemi nejčastěji kašel bez vykašlávání. Méně obvyklé jsou bolesti v krku, rýma a kašel s vykašláváním hlenu. U dětí se může objevit zánět středního ucha. Nekomplikovaná forma odezní sama zhruba do jednoho až dvou týdnů.

Chřipka se šíří především kapénkovou infekcí. Inkubační doba je několik hodin až pět dní. Bránou vstupu infekce do organismu je výstelka nosohltanu a oční spojivky. Nejrizikovější je úzký kontakt s kašlajícím nemocným do jednoho metru. Virus přežívá v prostředí až 14 dní, je možné nakazit se i z kontaminovaných předmětů podání ruky, telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky a další. Proto je v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění důležité zvýšeně dbát na hygienu, zejména mýt si ruce mýdlem před jídlem, nemnout si oči a obličej. Nutná je i ohleduplnost nemocných — kašlat a kýchat do kapesníku, použité kapesníky ihned likvidovat, zůstat izolován doma a nešířit tak dále onemocnění.

A nakonec léčba. U nekomplikovaného onemocnění stačí pouze symptomatická terapie klid na lůžku, dostatek tekutin, volně dostupná antipyretika (paracetamol, ibuprofen…). Odborníci upozorňují, že je nezbytné vždy pečlivě přečíst příbalový leták, aby nedošlo k překročení maximální denní dávky, zejména u kombinovaných přípravků.