Přínosná podle studie může být i mléčná čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tím je dopad na snížení tlaku podle studie znatelnější. To si vědci z polytechnického institutu vysvětlují především tím, že hořká čokoláda obsahuje více silného antioxidantů flavanolu.

Blahodárné účinky čokolády jsou předmětem vědeckých studií již dlouho. Flavanol je spojován s mnoha zdravotními přínosy od redukce hmotnosti, přes urychlení hojení, po snížení inzulinové rezistence. V uplynulých letech proto také vzrostl zájem potraviny, které jsou na flavanol bohaté, píše web Daily Mail.

Průběh experimentu

Vědci při experimentu podávali 30 zdravým dospělým ve věku od 18 do 27 let 20 gramů čokolády denně. Polovina z nich konzumovala čokoládu s 55 procenty kakaa, zatímco ostatní dostali čokoládu s 90procentním obsahem kakaa.

Třicet dní před zahájením experimentu byl uchazečům změřen tlak, tepenní tuhost a tep. Stejné indikátory vědci zkoumali i dva dny po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby po dobu experimentu nekonzumovali jiné potraviny bohaté na flavanol, tedy například bobuloviny, čaj či víno.

Závěry studie byly publikovány ve vědeckém časopisu Nutrition. U všech účastníků se podle nich snížil krevní tlak, nejmarkantnější rozdíl byl ale zaznamenán u konzumentů hořké čokolády.

Vědci rovněž uvedli, že přínosem studie bylo, že zkoumala dopad konzumace čokolády na zdravé mladé jedince, zatímco předchozí experimenty tohoto typu se soustředily spíše na lidi ve středním věku se zdravotním potížemi. Výsledky studie i proto podle vědců mohou podpořit tvrzení, že čokoláda je účinná při prevenci, pokud jde o zdraví srdce. V další studii se experti chtějí zaměřit na upřesnění optimální konzumace kakaa.