S cukrovkou 1. typu od dětství bojuje dnes čtyřiadvacetiletá Zuzana Franzová, u které byla diagnostikována v osmi letech. „Nemoc se projevovala velkou únavou, při každém pohybu jsem si musela velmi brzy sednout. Také ji doprovázela neutišitelná žízeň, která se nedala zahnat, takže jsem pořád chodila na toaletu. Úbytek tělesné váhy, který je dalším z typických příznaků, se mě netýkal, jelikož mi nemoc byla diagnostikována velmi brzy.“

Péče o pacienta s covidem-19
Lidé, kteří jsou i měsíce po covidu unavení a mají dušnost, by měli jít k lékaři

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: deníkV současné době se Zuzana léčí pomocí inzulinové pumpy, kterou má nestále u sebe, včetně kanyly. Tou se jí do těla dostává inzulin. Hladinu cukru v těle si tak může kontrolovat 24 hodin denně pomocí senzoru Freestyle Libre, který nosí na paži.

„Díky senzoru se mi neskutečně zlepšila kompenzace mojí nemoci. Mám podrobný přehled o tom, jak mi hladina cukru v těle stoupá či klesá během spánku, jídla i při sportu. Můžu se tak hýbat bez starostí. Zároveň je aplikace i jeho používání jednoduché, není potřeba píchat se do prstu, jako je tomu u glukometru. Jenom přiložím čtečku k senzoru a vím, jakou hladinu cukru v těle mám. Líbí se mi, že ať jsem kdekoli, třeba ve vlaku, nemusím až tak řešit čistotu rukou, prostě jen přiložím čtečku a je to,“ pochvaluje si Zuzana. Díky tomu, že má neustálý přehled o své nemoci, může i předcházet různým zdravotním obtížím, které se s diabetem pojí.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků

Covid-19, vakcína mRNA
HIV, chřipka nebo rakovina. Speciální vakcíny mohou „spasit“ svět

Dálete se v magazínu Zdraví dozvíte:

- Dietní úchylky a zvrácenosti
- Žhavý trend: Jídelníček bez masa
- Domácí rádce: Dobré zažívání

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.