Podle koučky dětí a mládeže z Celoročního klubu Hanka Lucie Strakové jsou přístupy k fyzickému i duševnímu zdraví různé. „Někdo vyhledá lékaře při každém zakašlání, někdo se brání návštěvě i při vykašlávání krve. Každý má hranici jinde. A každý v určitou chvíli cítí, že teď už je to nad jeho síly a je třeba pomoc z venku. Stejně jako když mě již neuklidňuje pobyt v přírodě či nepotěší kontakt s kamarády, hledám pro sebe nebo své děti jiné cesty a třeba i odbornou pomoc,“ řekla Deníku.

Dětská psychiatrie se stává nedostupnou péčí. Obor je pro mladé mediky neatraktivní, staří odchází do penzí.
Řežou se, pomýšlejí na sebevraždu. Léčit psychicky nemocné děti ale není kde

Na rozdíl od Spojených států, kde patnáct let působila, není podle ní v české společnosti běžné mít svého psychologa. Mnoho lidí se navíc za jeho využití stydí. „I proto často volí alternativní cestu – koučování. I ta má ovšem hranice a správný kouč ví, kdy už je situace nad jeho síly a je třeba zapojit psychologa, psychoterapeuta nebo psychiatra. Stejně jako léčitel ví, kdy je třeba přizvat lékaře,“ dodala.

Dlouhé čekání

Problém je i to, že na dětského psychiatra či psychologa rodina nezřídka čeká i půl roku. Atestovaných dětských psychiatrů je v Česku necelých dvě stě, klinických psychologů necelá tisícovka, přičemž zaměření na nejmladší generaci má jen desetina z nich.

Jako šafránu je i multidisciplinárních týmů, kde pracují dětští psychiatři, psychologové, zdravotní sestry, sociální pracovnice, speciální pedagogové, rodinné poradkyně či terapeutky. „Stát se situaci snaží zlepšovat. Rodiče se mohou obrátit i na svoji zdravotní pojišťovnu, která má povinnost péči zajistit,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Návštěva psychologa, který ovládá hypnoterapii, může pomoci i se zdánlivě nečekanými problémy.
Psychiatři si pochvalují hypnózu. Její pomocí léčí i alergie či ekzémy

Duševnímu zdraví dětí a dospívajících od dvanácti do šestnácti let se věnuje například také internetová Safezóna. „Naší myšlenkou bylo najít základní informaceo tématu a propojit organizace, které se touto oblastí zabývají,“ řekla Deníku Michaela Jelínková z komunity specialistů napříč obory Česko.Digital, kteří se ve volném čase snaží pomáhat státu a nestátním organizacím.

Safezóna vznikla jako bezpečné místo v online prostoru. „Tedy webová stránka, která dětem nabízí možnost získat informace o citlivých problémech, jež ve svém věku řeší,“ dodala Jelínková.