Podle Duškové odborníci v poslední době v telefonátech na linku krizového centra vyslechli například problémy ohledně předávání dětí mezi rodiči, kteří spolu nežijí. Někteří expartneři teď nepokračují ve střídavé péči. Psycholožka řekla, že v poslední době zaznamenali i vyhrocené situace v rodinách a hádky mezi rodiči v karanténě.

Mezi příznaky onemocnění patří suchý kašel, dušnost, únava a horečka.
Koronavirus dokáže přežít na různých materiálech až tři dny. Plast je nejhorší

I během situace, pro kterou chybí zaběhnuté vzorce chování, pomáhá podle psycholožky snaha o nadhled. Rodiny by si podle ní neměly příliš zatěžovat soužití v karanténě například konflikty kvůli úklidu. Upozornila na to, že si lidé mohou užít momenty, na které běžně nezbývá mnoho času.

Zároveň však zdůraznila, že toto období je extrémně náročné pro všechny. Děti pak často čelí velkému stresu, úzkostem a strachu jak kvůli sociální izolaci, tak i epidemii. O koronaviru a nemoci COVID-19 by přitom podle Duškové měli rodiče s potomky mluvit sice úměrně jejich věku, ale otevřeně, aby děti nezůstaly osamoceny ve svých obavách.

Ohrožení na internetu

Za krizové centrum také upozornila na to, že karanténa může ještě zhoršit situaci v problémových rodinách i zvýšit ohrožení dítěte na internetu. Psycholožka zdůraznila, že na své problémy nemá nikdo zůstávat sám - a v těžkých chvílích zavolat třeba právě na linku důvěry.

Kouření a koronavirus - Ilustrační foto
Kouříte? Pak jste náchylnější ke koronaviru, varují odborníci

Dětské krizové centrum je nezisková organizace, která se zaměřuje především na pomoc týraným, sexuálně zneužívaným či zanedbávaným dětem. Jejich služeb využívají děti i celé rodiny. Na tamní lince důvěry, která funguje nepřetržitě, bylo loni přijato téměř 5000 telefonátů.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník