Pacienti přes prázdninové dialýzy loni nejvíce jezdili na dovolenou po Česku, a to do lokalit mimo svou domovskou dialýzu. Takových pacientů byla zhruba stovka. Nejžádanější zahraniční destinací bylo Slovensko, druhé pak Chorvatsko (nejčastěji Poreč a Rovinj) a třetí Ukrajina. Mezi chtěnými destinacemi pacientů s dialýzou se najdou také země od Tunisu přes Velkou Británii až po Kanadu, počet pacientů je zde ale spíše v jednotkách. Nyní mohou jet i do Malagy ve Španělsku, přístavního města u Středozemního moře, kde se narodil malíř pablo Picasso.

„Dnešní propojení světa přináší výhody i dialyzovaným. Jsme blízko době, kdy bude moci i pacient s vážným onemocněním ledvin zapíchnout prst do mapy a říct si, tady chci strávit dovolenou stejně jako kdokoliv jiný,“ říká Martin Kuncek, ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum CZ/SK.

Ilustrační foto.
Nejvíce peněz pro své pojištěnce má letos VZP

Vyřizování všeho potřebného na takovou dovolenou je třeba plánovat s dvouměsíčním předstihem. „Nejprve potřebujeme vědět požadovanou destinaci a termín, který chce pacient poptat, dále zkonzultujeme kolik a jaký typ ošetření plánuje absolvovat a také jak je na tom s hepatitidou či virem HIV. V některých střediscích s takovou komplikací není problém, jinde ano,“ uvádí jako příklad Kateřina Králová, koordinátorka Prázdninových dialýz.

Pacient dochází na dialyzační středisko zpravidla třikrát až čtyřikrát týdně, kde je zhruba na pět hodin připojený na přístroj, který mu čistí krev. Další možností je takzvaná domácí, neboli peritoneální, dialýza, kdy má pacient přístroj přímo doma a dialyzuje se prakticky sám.

Povodeň v Ústí nad Labem v roce 2002 objektivem Františka Ročka
Povodně před patnácti lety vyždímaly z lidí jen to nejlepší. Vládla solidarita

Prázdninové dialýzy již několikrát využila pacientka Jiřina Lónová a má s ní dobré zkušenosti. Na dovolenou jezdí s dcerou a s vnoučaty. „Dialyzuji se od roku 2014 a jsem nadšená z toho, že tato možnost existuje a že můžeme být u moře spolu. Jezdíme na chorvatské pobřeží do Poreče. Využívám zvláštní nabídky našeho dialyzačního střediska. Na dovolenou nás doprovázejí dva naši čeští lékaři, kteří nás z letoviska na dialýzu osobně vozí autem a komunikují s místní lékařkou. Je o nás skutečně dobře postaráno,“ chválí si paní Jiřina.

V zemích Evropské unie, kde zdravotnická zařízení akceptují Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), pacienti neplatí na místě nic a dané zdravotnické zařízení si platby vyřídí v rámci EHIC samo. Jsou ale země, například Švýcarsko, kde je povinná spoluúčast daná tamní legislativou. V zemích mimo EU, případně v některých soukromých zařízeních i v rámci EU, si pacienti musí léčbu uhradit na místě a po návratu řeší proplacení péče s vlastní zdravotní pojišťovnou.

Premiér Bohuslav Sobotka
Sobotka chválil Šlechtovou za vedení ministerstva. Podle něj ho řádně provětrala