„Po padesátce vždycky nějaká ta zdravotní lapálie přijde,“ říkal si. Netrvalo dlouho a bolest se stávala nesnesitelnou, zejména pro muže, který tráví hodiny na nohou.

Návštěva lékaře ho nepotěšila – kvůli dně musí úplně změnit životní styl. Hlavně to podstatné: výrazně zhubnout, omezit maso, zejména milovanou zvěřinu, a ani kapku alkoholu.

Zprvu se to panu Miroslavovi zdálo nemožné. Vydržel a onemocnění se zlepšilo natolik, že mohl vysadit i medikamenty.

Nepodceňujte otoky

„Tak jako naprostá většina civilizačních chorob, i dna souvisí s nezdravým životním stylem,“ říká primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie UK 2. lékařské fakulty v Praze-Motole Jana Čepová. V tomto případě je to hlavně nestřídmost v jídle.

Dna, ale také pakostnice nebo podagra byla také nazývaná nemocí králů. Proč? Protože souvisí s nadměrnou konzumací masa a alkoholu, a to si v dřívějších dobách mohli dovolit jen ti bohatí.

Dnes jsou zejména v západní civilizaci potraviny, a to i ty rizikové, velmi dostupné. Dna proto může postihnout kohokoliv. Nejčastěji jsou však ohroženi muži po čtyřicítce.

Co je tedy dna? Bolestivé onemocnění kloubů, v němž hraje hlavní roli kyselina močová a její vysoká koncentrace v organismu. Tato kyselina v našem těle vzniká z purinů, což jsou složky nukleových kyselin přijímané potravou, zejména v mase, masných výrobcích a luštěninách.

Kyselina močová při vysokých koncentracích začne vytvářet krystalky a ty se začnou usazovat v kloubech a přivodí zánět. Klouby otékají, jsou zarudlé a bolí. Často bývá jako první postižen palec na noze, později to jsou palce na rukou, ale onemocnět mohou i kotníky, zápěstí a kolena. Nemoc probíhá v určitých cyklech – záchvaty prudkých bolestí se střídají s obdobími klidu.

Omezte maso a alkohol

Mezi rizikové faktory patří vedle dědičnosti především nezdravý životní styl spojený s nadměrným příjmem masných výrobků. Dna je také typická u lidí se zvýšeným příjmem alkoholu.

Odborníci zmiňují i špatný pitný režim, nadváhu a nedostatek pohybu. Proto je při léčbě dny naprosto zásadní změna životního stylu. Pacienti musí v první řadě začít dodržovat dietu a shodit nadbytečná kila. Lékaři doporučují hodně pít a zvolit takový druh pohybu, který pacient zvládne. Dalším krokem je léčba medikamenty většinou na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi a na podporu jejího vylučování.

V období bolestivých záchvatů se podávají léky proti bolesti i antirevmatika a doporučují se ledové zábaly na postižená místa.

Vyvarujte se komplikací

Pro pacienty je zpravidla nejtěžší dodržovat dietu. Pokud ji ale zanedbají, mohou si podle lékařky přivodit zhoršení stavu i další závažné choroby. Může dojít k úplné degeneraci kloubu a ztrátě jeho funkce, hrozí poškození ledvin a další metabolické poruchy, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a onemocnění oběhového systému, zvýšená hladina cholesterolu v krvi a obezita.

V běžné stravě je proto třeba vybírat potraviny s nízkým obsahem purinů. Jde o lehce redukční dietu, která obsahuje odlehčené zeleninové dny, dostatek nealkoholických a nízkoenerge­tických tekutin.

Jíst potraviny s vysokým obsahem purinů je možné jen výjimečně a v období, kdy klouby nebolí. Nevhodné jsou vnitřnosti, játrové paštiky, jaternice, kořenící směsi a koncentráty, jako jsou polévková dochucovadla, sójová omáčka, masové kostky, maso a masné výrobky, zejména nakládaná masa, uzeniny, a masa mladých zvířat – telecí, jehněčí, kuřecí.

Příliš vhodné nejsou rybí konzervy a nakládané ryby, dráždivé jsou i luštěniny, červená řepa.

Poraďte se s odborníky

Naopak lékaři doporučují hnědou rýži, kukuřici, vařené zelí nebo kapustu, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina z kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana, čerstvé kaštany, mandle, banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy čerstvé neslazené ovocné džusy.

Další doporučení pro nemocné postižené dnou zní: Nepřejídejte se, omezte tučná a ostrá jídla, chraňte se před prochladnutím.

ZDENA LÍKAŘOVÁ