Pokud nemá člověk v práci na teplé jídlo čas, je dobrou alternativou jíst studené jídlo přímo před počítačem?
Rozhodně není. Průzkumy ukazují, že kvalitní stravování vede k vyšší produktivitě práce a je tak i v zájmu zaměstnavatelů, aby poskytli svým zaměstnancům příležitost kvalitně se naobědvat. Tím nejhorším, ale stále bohužel poměrně častým prohřeškem je oběd spočívající v patnácti až dvaceti dekagramech majonézového salátu s třemi rohlíky a sladkou limonádou. Kaloricky to je velmi vydatné jídlo, které člověka odbourá, navíc je nezdravé.

Jak má člověk obědvat, aby se dobře najedl a nebyl poté unavený?
Vyváženě. Není potřeba dávat si každý den salát, jen trochu přemýšlet a řídit se jednoduchými zásadami. Když vydatná polévka s pečivem, tak jako hlavní jídlo, když svíčková s knedlíkem, tak třeba jen s poloviční porcí knedlíků. Není nutné vyhýbat se smaženému masu, jen myslet na to, že příloha k němu je vhodnější zeleninová. Jíst vyváženě určitě neznamená hladovět, ale pouze přizpůsobit energetickou hodnotu jídla způsobu života. V tomto ohledu je potěšitelné, že se začínají objevovat restaurace, které uvádějí energetickou hodnotu jídel. Také to může přispět k rozumnému rozhodnutí, co si dát k obědu.

V západoevropských zemích mnohem více lidí chodí obědvat domů, proč to u nás nejde?
Jednotlivé země vykazují velké odlišnosti. Data ze západní Evropy jsou částečně dána i tím, že tam pracuje mnohem více lidí na zkrácený nebo flexibilní úvazek, což jim umožní obědvat doma. U nás zase vychází vysoký podíl restaurací a závodních jídelen, což je potěšující skutečnost.

Jsou polední menu v českých restauracích sestavena optimálně?
Stále nemůžeme hovořit o tom, že by menu byla optimální. Pořád je co zlepšovat, zejména v menších městech a obcích. V krajských městech a Praze je nabídka vyvážených jídel většinou dostačující. Nicméně ze srovnání mezi lety vyplývá, že výrazně přibývá nabídek zdravých a vyvážených jídel a častější jsou i nabídky salátů jako hlavního jídla. Ve srovnání s loňským rokem a s rokem 2009 se výběr zdravých a vyvážených jídel v rámci poledních menu tuzemských restaurací zvýšila téměř o pětinu.

Odpovídají ceny poledních meníček nabídce?
Ve velké části restaurací se cena poledního menu přizpůsobuje hodnotám stravenek, které zaměstnanci dostávají od svých zaměstnavatelů, tedy mezi 60 až 100 korunami. To, že restauratéři při tvorbě jídelníčků berou ohled na lidi platící stravenkami, je pozitivní.

Jak se Češi stravují v práci.

Oběd až do kanceláře? Žádný problém.

KATEŘINA CIBOROVÁ