Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jste bohatí a znudění? Nechte si naservírovat fugu

Tokio - Pro Japonce je ryba fugu pochoutka, avšak její amatérská příprava může stát člověka život. V Tokiu má právo ke zpracování této ryby jenom několik kuchařů. Kunio Miura už kuchá 60 let rybu obsahující jed srovnatelný s kyanidem, a přesto k ní pokaždé znovu přistupuje s obezřetností, protože sebemenší chyba znamená pro hosta smrt, uvedl server BBC. Japonci jsou za porci fugu ochotni zaplatit v přepočtu i 2400 korun.

21.5.2012
SDÍLEJ:

Od roku 2000 v Japonsku po požití ryby fugu zemřelo podle vládní statistiky 23 lidí. Foto: ČTK

Speciální, ostře nabroušený nůž s dřevěnou střenkou Miurovi asistent vždy přinese zabalený ve speciální krabici. Dnes už časem zažloutlá licence ke zpracování této ryby visí na stěně restaurace. Miura patří k hrstce kolegů, jimž tokijská správa licenci vydala.

U vchodu do podniku si ryby plavou v nádrži, zatímco mimo pohled zákazníků se odehrává chirurgický zákrok. Hranaté tělo s tuhými ploutvemi je položeno na břicho, Miura rychle otevře hlavu a vyndá z ní mozek a oči. Odloží je na plechový podnos s označením nepoživatelné. Pak stáhne nazelenalou a na bocích skvrnitou kůži, a řízne do těla, aby se dostal k vnitřnostem.

"Toto je nejjedovatější část," říká, když vyndává jikry. Smrt může způsobit i požití části střev nebo jater. "Lidé říkají, že to je 200krát účinnější než kyanid," tvrdí kuchař.

Domácí příprava je hazard se životem

Od roku 2000 v Japonsku po požití tohoto čtverzubce zemřelo podle vládní statistiky 23 lidí. Většina z nich byli rybáři, kteří rybu připravovali doma.

Tělo čtverzubců obsahuje smrtelně jedovatý alkaloid tetrodotoxin, jehož účinky jsou silné a rychlé a proti nimž neexistuje protilátka. Nejdříve znecitliví oblast kolem úst, následuje ochrnutí a smrt, přičemž člověk zůstává do konce při vědomí. "Tenhle kousek je dost velký na to, aby vás zabil," říká Miura, když odřezává kousíček pohlavních orgánů. Pozorně zkoumá obsah podnosu, aby se ujistil, že je tam vše, co mělo být odstraněno. Seškrabává to do kovového koše uzavíraného na visací zámek. Později bude odvezen na tokijský rybí trh, kde bude odpad spálen.

Vyučení trvalo roky, teď dny

Kuchaři s povolením připravovat fugu se považují za elitu v oboru. Miura se začal učit v 15 letech. Vyučení trvalo dva roky, ale k licenčním zkouškám mohl až ve dvaceti, což je v Japonsku legální hranice dospělosti. Třetina uchazečů při zkouškách propadne. 

Tokijská správa se rozhodla od října zmírnit kritéria a umožní restauracím prodávat jídlo z fugu, které byly vykuchány na jiném místě. Miura nadšený není. "My jsme se kvůli licenci, která se dává po obtížném testu, nadřeli. Podle nových pravidel teď budou prodávat fugu lidé po jednodenním kurzu. My jsme tomu věnovali hodně času i peněz. Když se to chcete naučit, musíte vykuchat přes sto ryb, a to znamená stovky tisíc jenů," zlobí se Miura.

Úřady tvrdí, že pravidla je třeba změnit, protože už nyní některé podniky nabízejí fugu z polotovarů a protože fugu si je možné opatřit také přes internet. Pokrmy z fugu tak proniknou i do levnějších podniků.

Lidé, kteří mají na luxus, však nepřestanou toužit po rybě právě vylovené z vody a čerstvě připravené. Když kvůli ničemu jinému, tak kvůli zážitku, protože pro mnohé k fugu patří určitá hra podobná ruské ruletě. Mluví se o štípání rtů, jež po sobě zanechává minimální dávka jedu, i když Miura to považuje za nepravděpodobné. Směje se i povídačkám o tom, že kuchař by v případě zákazníkovy smrti po požití jedu spáchal rituální sebevraždu. Dobře ví, že ve skutečnosti by to znamenalo ztrátu povolení, pokutu, soud a možná i vězení.

Jen v zimě

Fugu se servíruje ve tvaru květu. Miura nabízí rybu dušenou nebo grilovanou s omáčkou terijaki. A také v podobě sašimi, což jsou plátky nakrájené tak tence, že i když jsou vyskládány přes sebe, prosvítá jimi vzor talíře. Syrová fugu je spíš tuhá. Chuť jí dodává sojová omáčka, takže při první ochutnávce spíš připomíná kuře.

K charakteristikám fugu patří i to, že jde o sezónní záležitost. Jí se jenom v zimě, podobně jako se úhoři jedí jenom v létě. I když úhoř je také výborný, není to fugu, jelikož při jeho konzumaci chybí to chvění z obavy,
že si tu zahráváte se smrtí.

Autor: ČTK

21.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Klára Dostálová
12

S prezidentem si Dostálová rozumí. Oba chtějí investovat

Ilustrační foto
1

Studenti pod tlakem. Desetina jich polyká antidepresiva

Fosfáty v kebabu nejsou problém, rozhodli europoslanci

Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.

Filmový trhák roku? Na letošní trůn míří Star Wars

Je to pravděpodobnost hraničící s jistotou – osmá epizoda Hvězdných válek, která dnes vstoupí do českých kin, se stane nejúspěšnějším filmem letošního roku. Naváže tak na úspěch předchozí epizody VII. nazvané Síla se probouzí, jejíž celosvětové tržby se přehouply přes částku 2 miliardy dolarů a stala se jasným lídrem tabulek roku 2015.

Babišovi ministři převzali jmenovací dekrety a začali pracovat

/ON-LINE PŘENOS, INFOGRAFIKA/ Čtrnáct mužů a žen z hnutí ANO nebo nestraníků převzalo z rukou prezidenta Miloše Zemana jmenovací ministerské dekrety.

Do boje s drogami se experti vrhají společně. Ustanovili protidrogovou komisi

Novou zbraní v boji s nástrahami návykových látek se má stát krajská protidrogová komise, zřízená jako poradní orgán středočeského radního pro oblast bezpečnosti a ICT Roberta Bezděka (ANO). O jejím ustavení ve středu informovala Helena Frintová z krajského úřadu. S tím, že komise by měla přispět ke koordinaci aktivit směřujících k ochraně jednotlivců před škodami způsobenými užíváním návykových látek, hazardním hraním a před dopady v podobě trestné činnosti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT