„Ambulantní péče zůstane zachována v současném rozsahu a dál se bude provádět i 70 procent výkonů, jako dosud. Pro zbývající bude nabídnuto ošetření na gynekologickém oddělení v Liberci," uvedl Hrubý. S krajskou nemocnicí Turnov zfúzoval od ledna letošního roku. Podle generálního ředitele obou nemocnic Luďka Nečesaného je liberecká gynekologie schopna pojmout pacientky z Turnova. „Měsíčně se jedná asi o deset zákroků," poznamenal.

Problémy s gynekologií má Turnov už několik let. Oddělení je dlouhodobě ztrátové, počet prováděných zákroků klesá a navíc jen obtížně pro něj nemocnice získávala lékaře. „Už několik let jsme uvažovali, že přejdeme do režimu jednodenní péče, který je ekonomicky výhodnější. Rozhodnutí urychlil odchod současného primáře," vysvětlil Hrubý. Na oddělení podle něj zůstanou tři lékaři. „Ve třech nejsou schopni klasický režim lůžkového oddělení udržet," konstatoval náměstek.

Loni 387 zákroků

Gynekologie ročně vytvářela ztrátu zhruba 1,5 milionu korun. Loni zde provedli 387 zákroků, letos za prvních sedm měsíců jich bylo 184. Problém s málo vytíženými lůžky na tomto oddělení nemocnice na začátku roku vyřešila tím, že je dala k dispozici také interně, která jich naopak měla nedostatek.

Turnov na fúzi s Libercem zatím spíše získával. V minulých šesti letech nemocnice s 300 zaměstnanci hospodařila ve ztrátě od deseti do 25 milionů korun, letos měsíčně hospodaří se ziskem kolem milionu korun. To se od léta příznivě promítlo na platech nelékařského personálu, všeobecné sestry si polepšily od 500 do 3000 korun a jejich průměrný plat tak stoupl na zhruba 28.500 Kč. V Libereckém kraji mají podle Nečesaného vyšší plat jen sestřičky v Liberci, v průměru asi o tisíc korun.

Liberec také do Turnova přesunul část operací ortopedie, urologie a ode dneška i chirurgie. Od jara by v Turnově mělo přibýt oddělení zaměřené na léčbu pacientů s nespecifickými střevními záněty. V kraji bude jediné, jeho vytvoření si vyžádá asi 14 milionů korun.

Zlepšují se také další služby, dnes například začal návštěvníkům nemocnice sloužit nový bufet. Jde o investici za dva miliony korun. „Současný prostor u vchodu je vhodnější než předchozí. O něm věděl jen ten, kdo tu byl hospitalizován delší dobu," zmínil Hrubý. V plánech je také otevření prodejny zdravotnických potřeb, která nyní nemocnici chybí. Pokud se nemocnice domluví s provozovatelem lékárny, otevře se zde od začátku příštího roku.