Zdravou školní svačinu umí připravit jen hrstka rodičů, jiní dají dítěti jen peníze, ať si jídlo koupí cestou do školy nebo ve školním bufetu. Dopadá to tak, že se děti cpou čokoládou, bagetami s majonézou nebo slanými tyčinkami a zapíjejí to sladkým nápojem. To vše má k vyvážené stravě daleko.

Jak by měla vypadat zdravá školní svačina? Nechte se inspirovat tím, co doporučují dietologové.

Jak na školní svačinu

Když rodiče nestíhají, jídlo připraví i dovezou postižení

Zdravou a dobrou svačinu může pro školáka připravit i někdo jiný než rodič, který ráno většinou spěchá do práce a na přemýšlení o výživových hodnotách 
v dětském jídle nemá čas. Podobně jako se rozvážejí obědy do zaměstnání, existují firmy, které rozvážejí do škol svačinové boxy. A existují dokonce i takové společnosti, které chtějí zdravým jídlem naučit školáky správným stravovacím návykům.

Jednou takovou službou jsou pardubické eSvačinky.cz. Kromě toho, že každý školní den rozvážejí do zapojených škol housky se šunkou nebo sýrem a zeleninou, jogurty, ovocné misky či zeleninové saláty, zapojují do práce handicapované osoby. Nyní jich v eSvačinkách, které provozuje Česká abilympijská asociace, pracuje kolem deseti, na starosti mají vše, co se týká jídla i administrativy. Pomáhají s mazáním housek 
i s rozvozem a předáváním jídla dětem.

„Začali jsme loni, inspirovali jsme se v Hradci Králové, kde podobný projekt už fungoval. Poté jsme si udělali průzkum v pardubických školách, jestli by byl o svačinky zájem. Oslovili jsme dětský parlament i ředitele škol, kterým se to zdálo dobré. Nechali jsme si naprogramovat portál, podle hradeckých zkušeností jsme vytvořili menu, které neustále rozšiřujeme, a začali jsme nabízet," přibližuje začátky eSvačinek vedoucí projektu Jaromír Krpálek.

Nyní s projektem spolupracuje jedenáct pardubických škol. Největším jeho konkurentem jsou školní bufety 
a automaty, které jsou plné nezdravých věcí. A paradoxně rodiče, kterým, přestože se jim služba líbí, dlouho trvá, než dětem vytvoří účet, aby si svačiny mohly vybírat, objednávat a platit. „Máme ale také příklad školy, která se s námi domluvila, že jestli budeme školákům dovážet svačiny 
a zároveň zřídíme ve škole bufet, který bude prodávat zdravé potraviny, zruší všechny automaty," říká Krpálek. Startuje se už prvního září.

Vedou mrkvový salát a houska se šunkou

Není to ale jen případ východních Čech, podobná služba funguje i v jiných krajích. Šíří se také nápad zapojit do výroby handicapované. „To byl druhý záměr, nejen zdravé svačinky, ale uplatnit zdravotně postižené v práci. Zrovna od prvního září bereme dalšího člověka. Jak se neustále rozšiřujeme, tak se zvyšuje 
i uplatnění. Vždycky to bude 
o postižených, protože toto je pro ně opravdu dobrá práce," vysvětluje Krpálek.

V eSvačinkách se začíná pracovat už v šest hodin ráno, kdy pekař doveze pečivo a dorazí objednávka čerstvých surovin. Do půl osmé je vše hotovo a začíná se rozvážet. Největší zájem je podle Krpálka 
o mrkvový salát a housku se šunkou a zeleninou.

Není to ani drahá záležitost, naopak. Na výběr je jídlo od 15 do 30 korun. Nejdražší jsou velké bagety, které se ale příliš neprodávají.

Pokud má některý ze školáků speciální přání nebo požadavek, snaží se ho tým, který svačiny připravuje, splnit. Novinkou tak je třeba jídlo, které je vhodné pro děti 
s bezlepkovou dietou nebo alergií na laktózu.

Kateřina Ciborová