Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

15.9.2017
SDÍLEJ:

muškátový oříšekFoto: Yaleyla, CC BY SA 4.0, Wikimedia.org

Stejně, jako většině dalších exotických koření, muškátovníku se nedaří úplně všude: potřebuje teplé, slunečné podnebí, vlhkou zem, bohatou na živiny a musí být chráněn před větrem. Vyžaduje podobnou péči jako azalky, kamélie či rododendrony… Pochází z Indonésie, přesněji z Moluk, ostrovů koření a jeho používání bylo zaznamenáno již ve Starém Egyptě (byl nalezen v hrobkách), ale nevíme, k čemu měl sloužit: zda jako koření, lék či amulet.

Vraťme se však k ostrovům koření - stejně jako hřebíček, i muškátový oříšek byl pod pečlivým dohledem Evropanů - nejprve Portugalců, pak Holanďanů (a to celých 200 let) a nakonec Angličanů, a to až do roku 1864, kdy se trh uvolnil a to v podstatě proto, že se rostlina začala pěstovat i ve francouzských koloniích, konkrétně na Réunionu.

Muškátový oříšek bylo koření nesmírně žádané, a to tak, že mnozí neváhali jej falšovat - ze dřeva vyřezali tvary podobné tomuto koření a prodávali je místo muškátu.

Dvě tři strouhnutí
Dříve se muškátový oříšek, stejně jako spousta jiných koření, používal jako lék, ale ve vyšších dávkách je halucinogenní, či dokonce smrtící, ale na to je třeba požít najednou tak 5-6 oříšků - na okořenění jídla vsak postačí dvě tři strouhnutí do jídla na poslední chvíli, tepelná úprava mu nedělá příliš dobře - chuť i vůně vyprchají. Oříšek se prodává celý, uchovává se tak, a pro potřebu ochucení jídla stačí strouhnout přesně dávku, kterou potřebujeme. Anebo koupit muškátový květ, který se prodává již ve formě prášku, jeho chuť je ovšem méně výraznější.

Do slaných i sladkých koláčů
A kam s ním? Určitě pozvedne chuť bešamelu, francouzských slaných koláčů quiche, soufflé, špenátu, můžete jím ozvláštnit bramborovou kaši, těstoviny. Zajímavou exotickou chuť získáte, pokud přidáte špetku muškátu spolu se skořicí do mletého masa při přípravě musaky. A v cukrařině? Určitě při přípravě kompotů, vánočního cukroví, punče, ale také amerického dýňového koláče. Výborně si také rozumí s pekanovými ořechy, javorovým sirupem či karamelem. Ale jen jemně, jinak bude chuť poněkud mýdlová…

Recept: Soufflé se sýrem
Suroviny:

220 g tvrdého sýra (nejlépe Gruyere)
6 vajec
3 polévkové lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
30 g másla
300 ml smetany
4 špetky muškátového oříšku
lžička másla
mouka na vymazání formy

Postup:
Máslem vytřete a moukou vysypte nádobu na sufflé (nebo vyšší keramickou nebo skleněnou nádobu) a vložte do ledničky. V kastrolu přiveďte k varu smetanu s maizenou a na mírném ohni za stálého míchání vařte, až bude směs hustá. Sundejte z ohně, vmíchejte máslo.

Oddělte žloutky od bílků, z bílku vyšlehejte pevný sníh. Žloutky jeden po druhém vmíchejte do smetanové směsi, přidejte koření, jemně osolte a případně opepřete a opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Vše přendejte do vymazané formy, vložte do trouby a pečte při 220 °C, asi 20 minut, dokud soufflé nevyskočí a nezezlátne. Během pečení troubu otevíráme co nejméně, aby sníh nespadl. Podáváme ihned s bramborem a kyselou okurkou.

Renata Dvořáková


Autor: Redakce

15.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kateřina Perknerová.
4 13

Pohledem Kateřiny Perknerové: Okamurovy řeči

Ksenija Sobčaková

Televizní moderátorka Sobčaková chce kandidovat proti Putinovi

Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak to vypadá v Punťově psí cukrárně

Narozeninové oslavy dětí už nefrčí. Nyní máte možnost zařídit jedinečnou party svému psovi, a to se vším všudy. Překvapte tak svého miláčka na jeho velký den dortem, zákusky nebo i zmrzlinou, a to v Punťově první psí cukrárně na pražském Jarově. Pozor ale abyste si psí pamlsky nespletli s klasickými dezerty.  

Tatra drtí kopce a Zeman rozverně poplácává: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. října 2017.

Změna ve vyhlášce dopadne na pacienty. Připlatí si více za léky

Na první pohled jde o nepatrnou změnu jednoho slůvka ve vyhlášce. Ve skutečnosti ale může mít dopad na tisíce českých pacientů. Zvýší se jim totiž doplatky za léky. Podle některých odborníků budou muset lidé platit až o třetinu víc.

Ruské kolo v centru Mladé Boleslavi? Nápad budí vášně

/ANKETA/ Ten nápad má dvě polohy. Jedni jsou z něho nadšeni a ti druzí si klepou na čelo. Boleslavská radnice totiž vypustila informaci, že o prosincových adventních trzích uvažuje, že by v centru města instalovala obří ruské kolo. Až třicetimetrové!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení