Cuketa místo hovězího - InfografikaJak moc, to nyní spočítali pracovníci Státního zdravotního ústavu: pokud by se maso nahradilo v guláši cuketou, rajčaty a bramborami, snížila by se podle nich uhlíková stopa každé takové porce až o 75 procent. Tedy o dva kilogramy oxidu uhličitého (CO₂).

Jako cesta do vesmíru

„Vzhledem k tomu, že si dá každý Čech v průměru 37 porcí guláše ročně, do ovzduší by se díky tomu každý rok neuvolnilo 375 tisíc tun oxidu uhličitého,“ vypočítali autoři studie, která se nyní objevila na webu Státního zdravotního ústavu.

Odborníci pro ilustraci zveřejnili i srovnání: podobné množství skleníkového plynu by lidé dokázali vyprodukovat snad jen tehdy, pokud by uspořádali devět dlouhých letů ze Země ke Slunci a zpět. „Cuketou by si navíc lidé vylepšili své zdraví, protože  by do svého jídelníčku doplnili tolik opomíjenou zeleninu,“ podotkli experti a připomněli, že každý člověk by měl denně sníst alespoň 400 gramů zeleniny.

Globální oteplování

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu se do propočtů pustili poté, co vědci ohlásili rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře. Třeba observatoř na Havajských ostrovech naměřila v ovzduší více než 415 částic na milion. Tolik skleníkového plynu nebylo podle badatelů v atmosféře ještě nikdy v historii lidstva. Několik zemí kvůli tomu vyhlásilo stav klimatické nouze. Skleníkové plyny totiž zvyšují teplotu planety.

Jedním z největších původců skleníkových plynů je přitom právě chov krav. Ty podle vědců produkují větší množství emisí než doprava. Kromě CO₂ jde také o metan. Přežvýkavci totiž netráví jídlo až ve střevech, ale zpracovávají ho přímo v žaludku. Bakterie, které jim v tom pomáhají, ale zároveň tvoří metan. Ten pak uniká zejména při říhání.