Odlehčete jídlo

S únavou a oslabenou imunitou můžete bojovat správným jídlem. Na jaře je potřeba posílit dráhu jater a žlučníku, které potřebují kyselé chutě. Do jídelníčku přidejte jarní cibulku, bílou ředkev, kopřivy, citrusové plody nebo kvašenou zeleninu (pickles). Vynechejte tučná, smažená a kořeněná jídla, omezte maso a uzeniny. Místo toho si dopřejte více zeleninových salátů se špenátem, rukolou nebo řeřichou. Zelené saláty a bylinky obsahují vitaminy C a B, které prospějí vaší imunitě.

Zdraví ze sluníčka

K únavě a častým nachlazením vede i nedostatek vitamínu D. Jeho hladinu můžete zvýšit delším pobytem na sluníčku a také stravou. Dopřejte si pravidelně ryby nebo játra a vaječný žloutek, nevynechávejte ani mléko. Vyzkoušet můžete i potravinové doplňky s vitamínem D.

Pohybem proti stresu

Proti stresu pomáhá pohyb, tím lépe, pokud si ho dopřejete na čerstvém vzduchu a v blízkosti přírody (lesů a vody), která je sama o sobě zdrojem energie. Vzduch vám pročistí hlavu a pohyb rozproudí krev v těle a vyplaví hormony štěstí. Na potlačení stresů jsou vhodná relaxační cvičení například tai-chi nebo čchi-kung, vyzkoušet můžete také meditaci, nejlépe také v přírodě. Pomocí cvičení zharmonizujete vaše tělo a myšlenky.

Otužování

Ranní sprška studenou vodou vás postaví na nohy. A pokud trpíte bolestmi zad, máte vysoký krevní tlak nebo jste náchylní k virózám, je pro vás otužování to pravé. Začněte se sprchovat vlažnou vodou od nohou směrem k hlavě a pomalu ubírejte teplou a přidávejte studenou vodu. Sprchujte se zhruba 3 minuty.

Zkuste úplně přepnout

Prospěje vám také změna činností, která vás rozptýlí od každodenního stereotypu. Duševní hygienou může být takřka cokoliv, co si již dlouho odpíráte – kino, kadeřnice, lahodná masáž, návštěva cukrárny nebo jen delší spánek.