Nabídka majonéz na českých pultech je poměrně široká, podle vyhlášky musí majonézy obsahovat alespoň 2 procenta vaječných žloutků a 50 až 85 procent tuku. Časopis dTest nakoupil 18 majonéz ve sklenicích a nechal v nich laboratorně ověřit obsah vajec, tuku a konzervačních látek. Kromě toho podrobil majonézy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.

Ilustrační foto
Vánoční dárky z e-shopu. Dejte si pozor na termíny dodání i obchodní podmínky

„Když jsme majonézy testovali před pěti lety naposledy, tři výrobky ze sedmnácti testovaných propadly kvůli nízkému obsahu žloutků. Náš letošní test majonéz žádné podobné skandální odhalení nepřinesl. Celkově dopadly majonézy dobře, horší známky jsme udělovali například za konzervanty a problematické označování,“ shrnula výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Přehled majonéz testovaných před pěti lety najdete na webu www.dtest.cz.

Vydrží bramborový salát týden bez úhony?

V některých rodinách se připravuje velké množství vánočního bramborového salátu na několik dní předem. „Otestovali jsme, jestli několik dní uleželý salát představuje zdravotní riziko. Připravili jsme proto zkušební bramborové saláty a sledovali v nich život a množení mikroorganizmů," uvedla Hoffmanová.

Zájem dTestu se zaměřil na vliv konzervantů v majonéze. "Salát obsahující majonézu konzervovanou kyselinou sorbovou na tom byl s počtem mikroorganizmů po dvou dnech stejně jako salát bez konzervantů. Po pěti dnech byla situace ještě zajímavější: o trochu více mikroorganizmům obsahoval salát s konzervantem," dodala.

Uzeniny, ilustrační foto
Nejčastěji šizené potraviny? Nejvíc uzeniny v čele s loveckým salámem

"I tak byly obě verze bramborových salátů po pěti dnech nezávadné, protože na jeden gram výrobku se v bramborových salátech vyskytlo několik stovek mikroorganizmů, zatímco maximální tolerovatelné množství mikroorganizmů ve výrobcích z vajec je stonásobně vyšší,“ uzavřela Hoffmannová.

Rada dTestu proto zní: Pokud nechcete zatěžovat svůj organizmus dalším éčkem, vybírejte do svých pochoutek majonézu bez konzervační látky – trvanlivost salátu tím neovlivníte.

Kompletní výsledky testu přineslo listopadové vydání časopisu dTest.