Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jedno vejce denně může bez obav sníst každý zdravý člověk

Jedno vejce denně může sníst bez obav z mrtvice či infarktu každý zdravý člověk. Dopřát si ho může i ten, kdo bere léky na cholesterol, pokud však jeho hodnota nepřesahuje osm milimolů na litr krve, řekla dnes novinářům Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Jednorázový výkyv o Velikonocích, kdy se z vykoledovaných vajec vyrábějí saláty či pomazánky, není podle ní nebezpečný. Vejce nijak zásadně hladiny cholesterolu neovlivňuje, mnohem větším nebezpečím jsou živočišné tuky.

21.3.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Štěrba

„O Velikonocích je to nárazová konzumace, takže to není běžná dlouhodobá konzumace, a dá se tolerovat," uvedla. Problém podle ní může být jen v úpravě vajec. Pokud si je dá člověk na špeku, zdraví to neprospěje, a také se mu pokrm špatně tráví. Pokud ale z vajec připraví pomazánku či salát, je to v pořádku. „Samozřejmě také není možné zkonzumovat jich extrémně velký objem, protože by to člověku ani nechutnalo," dodala.

Čtěte také: Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

Jedno vejce denně je podle ní tedy zcela bezpečné konzumování a není žádný následný problém v tom, že by se zvyšovala hladina cholesterolu, což potvrdila už před 25 lety nizozemská studie. „Naopak vejce je velmi zdravá potravina v souvislosti s tím, že je to zárodečná tkáň pro vývoj nového organismu, takže má velmi dobře složené základní živiny i minerální látky a vitamíny," shrnula.

Vejce tvoří ze 74 procent voda, 13 procent tvoří bílkoviny, 12 procent tuky, 0,9 procenta sacharidy, 0,8 procenta minerální látky, jsou v něm vitamíny a cholesterol, ceněna jsou i pro obsah dobře využitelného železa.

Podle Starnovské, která působí jako nutriční poradkyně v pražské Thomayerově nemocnici, jsou vejce výhodnou součástí jídelníčku pro lidi všeho věku. Výjimkou jsou děti do jednoho roku, ty by měly dostávat jen vaječný žloutek. Bílek totiž je „hustým" zdrojem bílkovin, malé dítě by tak snadno přesáhlo denní dávku vhodnou pro svůj věk.

Vejce v dietní stravě

Vejce jsou výhodná i pro ty, kdo omezují maso, nebo ho z jídelníčku zcela vynechali. Nejde vždy o příznivce alternativního stravování, mohou to být lidé, kteří kvůli problémům se zuby nemohou maso dobře rozkousat. Vejce se využívají i v dietní stravě, nejčastěji se přidávají do pokrmu pro zjemnění či zvýšení jeho biologické hodnoty. Nejlépe stravitelná jsou naměkko, kdy opouští žaludek po jedné až dvou hodinách, naopak nejhůře stravitelná jsou smažená na tuku, ta mohou zůstat v žaludku až šest hodin.

Rizikem u vajec jsou bakterie salmonely, které bývají na skořápkách. Proto se musí při manipulaci s vejci a kuchyňském zpracováním dodržovat hygienická pravidla, jako je mytí rukou a pracovních ploch, včetně odstranění papírových obalů.

Tipy nejen pro hospodyňky
1. Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku. Při skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout těsně ke skořápce a nalepit se na ni. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.
2. Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se vrstva poruší.
3. Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud plave po hladině, není čerstvé. Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky, a to nejvýše tři týdny.
4. Prasknutí skořápky a vytečení bílku při vaření vajec se omezí přidáním soli nebo octa do vody, ve které se vejce vaří.
Zdroj: Fórum zdravé výživy

Autor: ČTK

21.3.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Těsný únik. Řidič osobního vozu v protisměru neměl proti předjíždějícímu kamionu jinou možnost než zastavit mimo vozovku. Jinak by riskoval fatální čelní střet.
13

VIDEO: Předjíždění kamionů jako kilometrový hazard se smrtí

Bývalá politická vězenkyně Mária Matejčíková převzala 17. listopadu v pražském Národním divadle Cenu Paměti národa. Gratuluje jí moderátor večera Martin Veselovský.
AKTUALIZOVÁNO

Ceny Paměti národa dostali političtí vězni a perzekvovaný Šimko

Extraliga po 22. kole: Sparta konečně vítězně. Derby severu pro Vervu

/FOTOGALERIE/ Jedni se po reprezentační přestávce zvedají, druhým to skřípe. Mluvit by o tom mohla brněnská Kometa, která ve středu doma padla s Pardubicemi a v pátek doma nestačila 1:3 na Vítkovice. Pád pokračuje i v Mladé Boleslavi, kde vedení dnes odvolalo trenéra Augustu. Proti Hradci tak tým vedla dvojice asistentů Žabka – Ujčík, ale ani to na výhru nestačilo.

Pražská zoo přivítala nový přírůstek. Mládě guerézy pláštíkové

Mládě guerézy pláštíkové se narodilo v úterý v Zoo Praha. Návštěvníci jej mohou už nyní vidět v expozici těchto primátů, která se nachází v dolní části zoologické zahrady na Opičích ostrovech. Přírůstek má bílou barvu a krátkou kudrnatou srst, kontrastující s rodiči.

Irácká armáda dobyla Rávu, poslední irácké město ovládané IS

Irácká armáda oznámila, že dobyla město Ráva u hranice se Sýrií. Město bylo považováno za poslední útočiště takzvaného Islámského státu v Iráku. Vojenská operace směřující k osvobození Rávy začala v pátek za úsvitu.

Univerzita Karlova ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT