Kolem roku 1600 zvědaví Holanďané kousli do zeleného hrachu nezralého a objevili, že tato luštěnina může být i překvapivě dobrou zeleninou.
Bojovník za naše zdraví
Zelený hrášek oplývá vitaminy skupiny B v daleko větší míře než jiná zelenina. Béčka obsažená v zeleném hrášku brání vzniku vrozených defektů, pomáhají předcházet srdečním onemocněním a utužují nervovou soustavu, čímž ji chrání například před depresemi či nespavostí. O zásobování mozku energií se starají stopové prvky (fosfor, křemík, mangan), jež hrášek rovněž nabízí. Zelený hrášek dodává tělu i značnou dávku vitaminů C a E.
Do rganismu tak putují antioxidanty, bojovníci proti volným radikálům, jež ho zbavují jedovatých látek.
K tomu hrnek čerstvého zeleného hrášku obsahuje více bílkovin než vejce.
A co může nabídnout hrách vařený? Sníte-li pět lžic této luštěniny, nahradí vám šedesát dekagramů masa. Co se týče rostlin, má hrách (společně s čočkou, fazolemi, sójou a cizrnou) nejvyšší obsah bílkovin.
Hrách je ovšem nejen energetickou bombou, ale může se pochlubit i výtečným glykemickým indexem – nižším než třeba brambory, rýže, pečivo či cereálie. Sto gramů hrachu má 296 kilokalorií, obsahuje 1,3 gramu tuku, 20 gramů bílkovin, 57 gramů cukrů a skoro 17 gramů vlákniny. Strávníka tedy po jeho konzumaci nepřepadá brzy hlad a navíc se mu dramaticky nezvyšuje hladina cukru v krvi.
Některé jedlíky od hrachu (a luštěnin vůbec) odrazuje nadýmání, ústící v plynatost. Hrách totiž obsahuje i oligosacharidy, které doputují až do tlustého střeva a tam začnou kvasit.
Jak vyzrát na oligosacharidy?
Riziko nadýmání ovšem zmírnit lze, a to namáčením hrachu před jeho kuchyňskou úpravou. Ve vodě by si hrách měl pobýt dostatečně dlouho, v ní se totiž oligosacharidy dokážou rozpustit. Před vařením je samozřejmě nezbytné tuto vodu vylít a nahradit ji novou. Další možností je použít při vaření bylinky – i saturejka, majoránka, bazalka, libeček, tymián a šalvěj dokážou plynatost potlačit. Třetí způsob, jímž nad oligosacharidy zvítězíte, spočívá v tom, že hrách necháte naklíčit.
Sestrou hrachu na našem trhu je hraška. Na první pohled budí dojem žluté mouky, ve skutečnosti se jedná o směs hrachu a bezlepkových obilovin. Je prosta barviv a konzervačních látek, nenaleznete v ní ani stopu po cholesterolu. Naopak obsahuje hořčík, zinek a vlákninu. Třicet gramů hrašky hravě zastoupí jedno vejce. Poslouží tudíž jako zdravý trojobal, který řízku, rybě anebo karbanátku dodá zajímavou chuť – zvláště, pokud použijete hrašku s pikantní příchutí.
Vyzkoušejte zdravý trojobal
Na obalování si můžete připravit těstíčko smícháním 80 gramů hrašky se 120 mililitry vody, ale úplně postačí, když řízky či ryby obalíte v hrašce suché. Hraška vanilková pak může přijít ke slovu o svátcích při pečení koláčů, vánoček, dokonce i ovocných knedlíků.
Recepty
Ingredience: 500 gramů čerstvého anebo zmraženého hrášku, 1 cibule, 1 mrkev, 1 pórek, 1 brambora, 2 stroužky česneku, 100 gramů šunky, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíce panenského olivového oleje
Cibuli, bramboru a mrkev nakrájíme na kostičky, najemno pokrájíme česnek, pórek a šunku. V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej, vložíme na něj rozkrájené suroviny, které zamícháme, zakryjeme pokličkou a za nízké teploty dusíme. Když je vše měkké, přidáme hrášek a vývar. Obsah hrnce přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme dalších pět minut (v případě mraženého hrášku) až 10 minut (pokud jsme použili hrášek čerstvý). Nakonec polovinu polévky odebereme a rozmixujeme, poté smícháme se zbytkem polévky v hrnci. Při servírování ozdobíme porce několika kapkami smetany ke šlehání.
Ingredience: 400 gramů zeleného hrášku, 50 gramů prorostlé slaniny, 2 cibule, 400 gramů másla, 1 litr vývaru, nejlépe slepičího, 200 gramů rýže, špetka soli, 2 lžíce sekané petrželky, 50 gramů strouhaného parmazánu anebo jiného sýra.
Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu rovněž a podusíme je (při nízké teplotě) na polovině másla. Cibule přitom nesmí změnit barvu. Poté přidáme hrášek a polovinu petrželky a vše zalijeme sběračkou vývaru. Zakryjeme pokličkou a vaříme 15 minut. Přidáme rýži a sůl a vaříme dalších dvacet minut – vývar doléváme tak, aby se rýže nevysušila. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, zbytek másla a petrželky. Před servírováním necháme chvilku odpočinout.
Ingredience: 2 až 3 hrnky hrachu, 2,5 až 3 litry vody, 1 až 2 vepřová kolena, 200 gramů klobásky, 1 brambor, 2 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, 100 gramů slaniny, 1 lžička tlučeného kmínu, 1 lžička natě koriandru, 1 lžička chili papričky, sůl
Do velkého hrnce vložíme hrách a přes noc ho namočíme. Druhý den vodu vyměníme, do hrnce přidáme vepřová kolena, nasekanou cibuli a sladkou papriku. Přiklopíme pokličku a vaříme, dokud maso nezměkne. Poté maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kousky. Maso vrátíme do hrnce, přidáme nastrouhaný brambor, nakrájenou klobásku, kmín a nasekanou nať z koriandru. Pokud je třeba, přilijeme vodu a mírně vaříme dalších 20 minut. Na pánvi si osmahneme na kousky nakrájenou slaninu s chili papričkou tak, aby dostala podobu škvarků. Vysmahnutý tuk nalijeme do hrnce.
Ingredience: 200 gramů sýra, 250 gramů hrašky, 350 až 400 mililitrů vody
Jemně nastrouhaný sýr smícháme s vodou a hraškou na těstíčko. Placky můžeme péci buď na rozpáleném oleji anebo nasucho v pánvi i troubě. Díky hrašce se sýr neroztéká a jeho spotřeba je menší. Do těstíčka je možné přidat i nastrouhanou zeleninu.