Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jíst zdravě nemusí být drahé, stačí si potraviny dobře vybrat

Ráno se z postele zvedáte jen s vypětím všech sil. Celý den funíte a těšíte se na večer, kdy do sebe naládujete před spaním hranolky. Tak vypadá život tlouštíka. Vím, o čem mluvím.

12.3.2010 5
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Je nejvyšší čas, začít něco dělat. Obezita již dávno není jen výsadou Američanů. Ne těch, které nám denně ukazují v televizi, ale všech ostatních. Obezita je dnes na každém rohu. A problémy působí i v České republice.

Hlavně pevnou vůli

Abyste udělali něco pro své zdraví, nemusíte se při tom držet drahé a mnohdy nesmyslné diety, či mučit své tělo „zázračnými“ posilovacími stroji. Jednodušší je se trochu hlídat a konzumovat jen pečlivě vybrané potraviny.

Poradce pro výživu Vlastimil Dohnal říká, že důležité je jíst vyváženou, pestrou stravu a jíst s rozumem. „Snídaně by se neměla jíst ihned po probuzení. Organismus ještě není připraven okamžitě něco trávit. Proto je doporučeno před vlastním jídlem nalačno vypít sklenici nápoje,“ radí Dohnal, jak správně začínat den. Snídaně by neměla obsahovat velké množství různých potravin. Doporučuje se porce složená ze sacharidového i bílkovinného jídla s nižším obsahem tuku.

„Snídaně slouží k rychlému dodání energie organismu. Proto se rozhodně vyvarujte zelenině, která zpomaluje trávení,“ dodává poradce. Dalším jídlem po snídani by měla být přesnídávka. Vhodnou přesnídávkou je dle Vlastimila Dohnala porce sacharidické potraviny, porce jogurtu, eventuálně porce ovoce. Je možné ji doplnit jídlem s obsahem bílkovin, ale nízkým obsahem tuků.

Nemáte hlad? Dejte si aspoň ovoce

Oběd je hlavním chodem dne, kdy by měla být konzumována přibližně třetina energie. Obdobně jako před snídaní, je vhodné se napít i před obědem. V průběhu jídla není zcela doporučováno pít, neboť se tím ředí žaludeční kyseliny a trávení potravy probíhá pomaleji.

„Oběd by měl sestávat ze směsi sacharidů a bílkovin (masa, luštěnin). Zelenina by měla být vařená. Doporučují se například 2 porce masa a 2 porce sacharidické potraviny,“ říká Vlastimil Dohnal. Mezi obědem a večeří by měla následovat další svačina.

Pokud byl oběd méně vydatný, může být svačina větší. Doporučení výživového poradce je jednoduché: „I v případě, že se nedostaví pocit hladu, je vhodné sníst aspoň porci ovoce.“ Důležité jsou bílkoviny, které mají sytící schopnost a oddalují tak pocit hladu. V odpoledním čase by mělo docházet k postupnému omezování sacharidických potravin, například pečiva a příloh. Doporučuje se porce zeleniny, porce sýru a eventuálně porce drůbežího masa.

Večer bez sacharidů

Večeře by měla mít vyšší obsah bílkovin a malý obsah sacharidů. Proto je doporučeno velmi omezit jakékoliv sacharidické přílohy, jako jsou rýže, pečivo, brambory, knedlíky, těstoviny apod. Lze tedy doporučit libové maso a k němu například porci zeleninového salátu.

„Vydatná večeře by měla být nejpozději 3 hodiny před ulehnutím ke spánku. Dostaví-li se těsně před spánkem hlad, lze sníst něco lehčího, jako je třeba ovoce,“ radí Dohnal. Při delších večerních aktivitách lze mít i druhou večeři. Měla by být racionální, obsahovat málo tuku a být lehce stravitelná. V případě nouze je nejlepší jablko.

Hubněte s úsměvem

Jídelníček je tedy jasný. Pokud to ale myslíte vážně, měli byste se držet i dalších rad. Tučné maso nahradit masem libovějším, vyvarovat se ovaru, škvarkům a hodně tučným jídlům. Rozhodně omezit uzeniny, neboť mají vysoký obsah tuku a soli.

Omezit byste měli také konzumaci jednoduchých cukrů. Méně sladit cukrem i medem, omezit sladkosti, cukrárny obcházet obloukem. Nepít slazené nápoje. Dobré nejsou ani potraviny s vysokým obsahem sacharidů a tuků. Nejedná se pouze o moučníky a další cukrářské výrobky, ale do této kategorie patří například pizza. Z alkoholu by člověk měl vypít maximálně jedno pivo nebo 2 dl vína denně.

„Kromě úpravy jídelníčku je ale důležité také přidat pohyb a hlavně úsměv. S dobrou náladou se hubne lépe,“ uzavírá Vlastimil Dohnal. Jíst zdravě tedy opravdu nemusí být drahé. Záleží na každém, jestli si za stejnou částku v obchodě nakoupí ovoce a zeleninu, nebo například uzeniny.

Autor: Martin Klimeš

12.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 30 000 Kč Strojní inženýři projektanti, konstruktéři projektant strojů a zařízení pro nápojový průmysl. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Kopecky - cheops s.r.o., Hromádky z Jistebnice, č.p. 1725, 583 01 Chotěboř. Informace: Jana Kopecká, +420 725 518 738. Gastronomie - The Pub Praha 6 hledá kuchaře 30 000 Kč Pomocný kuchař Moderní značková restaurace The Pub Praha 6, ulice Čs armády 22 hledá pomocného kuchaře/kuchařku, se znalostí teplé i studené kuchyně, osobnost se zájmem o moderní gastronomii. Informační technologie - Informační technologie Technici uživatelské 35 000 Kč Technici uživatelské podpory informačních a komunikačních technologií programátor - průmyslová automatizace. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 75000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - výroba strojů především pro pivovary, - výjezdy na spuštění u zákazníka (především západní Evropa) 1-2 týdny, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Kopecky - cheops s.r.o., Hromádky z Jistebnice, č.p. 1725, 583 01 Chotěboř. Informace: Jana Kopecká, +420 725 518 738. Gastronomie - RESTAURACE - VÝČEPNÍ, PRAHA 4 32 000 Kč Nejmodernější výčepní technologie. Nově zrekonstruovaná provozovna. Tankový Prazdroj a Gambrinus. Krátký/dlouhý týden. Zájemci pište SMS na tel., obratem se dozvíte termín pohovoru. Restaurace Stodola 832/2, Praha 4-Háje. Nástupní plat 32.000 Kč čistého.

Airbus A319.
7

ČSA končí s letadly A319. Půjčí je Eurowings a vrátí leasingovým firmám

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Jan Hamáček
6

Hamáček hledá náhradu za Tuhého. Vyhlásil výběrové řízení na šéfa policie

Potvrzeno. Demolice torza Morandiho mostu v Janově začne v půli prosince

Demolice zbytků mostu architekta Riccarda Morandiho v italském Janově započnou 15. prosince. Bourání by mělo trvat přesně jeden měsíc, přičemž stavět se rovnou začne i nový most. Dálniční stavba se zřítila přesně před 90 dny, při tragédii tehdy zahynulo 43 lidí. O konečné verzi projektu nového mostu italské úřady rozhodnou do konce listopadu.

Dítě pojmenovali Adolf. V Británii soudí skupinu neonacistů

V Británii byla v soudním procesu shledána vinnou skupina tří lidí kvůli členství v zakázané radikální organizaci a propagaci nacismu. Porota soudu rovněž přihlédla k tomu, že pár, který byl součástí skupiny, dal svému dítěti prostřední jméno Adolf. Tím měl oslavovat nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Konečný verdikt ještě nepadl.

Podvodník nabízel hokejovou výstroj. Vylákal z lidí přes půl milionu

Koupit hokejovou výstroj přes internet od neznámého muže se nevyplatilo dvaatřiceti zájemcům. Podvodník, který zboží nabízel, ale nikdy neposlal, z nich vylákal přes půl milionu korun.

Zbývá den do odevzdání nominací. Adepti na šéfa Senátu zůstávají tři

Kandidáti na předsedu Senátu zůstávají den před odevzdáním nominací tři - Jaroslav Kubera (ODS), Jan Horník (STAN) a Václav Hampl (za KDU-ČSL). Adeptů na místopředsedy horní komory je šest. Vedle Kubery a Horníka to jsou dosavadní šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a nynější místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Nováčky v užším vedení horní komory asi budou Jiří Oberfalzer (ODS) a Jiří Růžička z klubu Starostů.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT