Náš říjnový článek v Deníku o vitaminu D vzbudil diskusi. Jedna ze čtenářek nám napsala: „Neměli bychom si dávat velký pozor na to, kolik vitaminu D užíváme? Moje dcera si onehdy vzala místo jedné tabletky déčka dvě, takže dvojnásobnou doporučenou dávku. A dostala něco jako mořskou nemoc. Měla závratě, zvracela a motala se.“

Spousta otázek přišla také do Plzeňského deníku, na on-line chat o vitaminu D s prof. MUDr. Ondřejem Topolčanem, CSc., primářem Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň. Připravili jsme proto pro vás výběr odpovědí pana profesora na nejčastější dotazy.

Jsou příznaky, podle kterých se pozná, že mi chybí déčko?
Žádné příznaky nedostatku vitaminu D nejsou, i když je obecně známo, že minimálně 60 procent osob na celém světě má hladinu tohoto vitaminu nízkou.

Nemocný senior - Ilustrační foto
Zázračný lék? Vitamin D podle izraelské studie brání těžkému průběhu covidu

Co hrozí člověku, který má málo vitaminu D?
Důsledkem nedostatku vitaminu D jsou u dětí poruchy růstu, u dospělých časté infekce, ale vitamin D je důležitý i pro prevenci civilizačních chorob - kardiovaskulárních, nádorových, a také pro prevenci pádů a zlomenin.

Na trhu je mnoho různých druhů přípravků s vitaminem D. Na co se zaměřit, aby byl zakoupený výrobek účinný?
V zásadě je jedno, jaký přípravek zakoupíte. Nejdůležitější je užívat doporučenou denní dávku 1500-2000 IU (mezinárodních jednotek). Je zcela nepodstatné, zda tuto dávku užíváte každý den, nebo ji rozložíte do dvou až tří dávek během týdne. Hlavní je přijmout týdně součet sedmi denních dávek. Užívání vitaminu D s jídlem je klíčové, neberte ho proto nalačno.

Má smysl brát velké dávky vitaminu D jednou za čas?
Bylo prokázáno, že nemají ideální účinek dávky, které se podávají jednou měsíčně nebo dokonce formou injekcí jednou za 3 měsíce, jak to můžeme vidět v zahraničí.

Na podzim se už na dostatečnou tvorbu vitaminu D v kůži působením slunce v České republice spolehnout nemůžeme. Záření je málo intenzivní.
Vitamin D zachraňuje imunitu. Jak zjistit, zda nám nechybí

Jakou formu vitaminu D naše tělo nejlépe využije?
Rychleji a lépe než z tablet se vitamin D vstřebává ve formě roztoku, užívaného v kapkách (Vigantol). Tento produkt je pouze na předpis, měl by ho předepsat praktický lékař. Usiluji o to, aby tyto kapky byly volně prodejné, zatím se ale změnu nepodařilo prosadit.

Zdroj: Youtube

Prodává se velké množství produktů na imunitu. Myslíte, že vitamin D stačí?
Nevýhodou nejrůznějších potravinových doplňků, které jsou takzvaně na posílení imunity, je skutečnost, že sice obsahují velké množství účinných látek, ale většinou v nedostatečném dávkování. Je tam tedy hodně druhů vitaminů a látek na posílení imunity, ale konečný efekt bývá minimální. Doporučuji proto soustředit se spíše na systematické užívání jedné nebo dvou látek, které jsou vhodné na posílení imunity, a užívat je v doporučeném dávkování a dlouhodobě. Jednou z takových možností je užívání vitaminu D v dávce, která se pohybuje v rozmezí 1500-2000 mezinárodních jednotek.

Vystavit se slunečním paprskům nezapomínejte ani v chladném počasí.
Vitamin D pomáhá v boji s viry, doplnit ho lze i vhodným jídelníčkem

Lze se vitaminem D předávkovat?
Předávkování je možné pouze u lidí, kteří mají poruchy funkce jater, ledvin, eventuálně když jsou po závažné operaci. Doplňky se lze předávkovat jen tehdy, když je dávkování 5 až 10 vyšší, než je doporučeno a když tyto nadměrné dávky člověk bere dlouhé týdny. U běžných dávek předávkování nehrozí.

Co ostatní vitaminy kromě déčka, ty nejsou tolik důležité na imunitu?
Moje přednášky o vitaminu D měly opakovaně název „Vitamin D jako módní hit nebo lék?“. Nepochybně je stejně důležitý jako ostatní vitaminy, ale na rozdíl od vitaminu C nebo A, o kterých nikdo nepochybuje, vitamin D si své místo a důležitost musel vybojovat.

Jak se testuje, jestli mám dostatek vitaminu D?
Hladinu vitaminu D lze zjistit pouze stanovením v krvi.
Vyšetření by vám měl předepsat váš praktický lékař. Nebojte se a požádejte ho o to.
Můžete se nechat vyšetřit také jako samoplátce v nestátních laboratořích.
K vyšetření se využívá vzorek krve z žíly na paži pacienta.
Více o vyšetření na webu labtestsonline.cz.