Podle vědců z Northwestern University v americkém státě Illinois lze populaci zjednodušeně rozdělit do tří skupin. Kombinace genů u první skupiny způsobuje, že tito jedinci vnímají kofein jako velmi hořký. Ve druhé jsou naopak ti, kteří jsou citlivější na chinin. Pro poslední skupinu je nejhořčejší propylthiouracil, který se využívá v medicíně.
„Právě jedinečná kombinace genů v našem těle ovlivňuje, jestli dáváme přednost kávě či čaji, i množství, které daného nápoje vypijeme,“ popisuje doktorka Marilyn Cornelisová z Northwestern University v americkém státě Illinois.
Genetická data stovek tisíců lidí srovnávala doktorka Cornelisová spolu s dalšími autory, kteří mimo jiné hledali také odpověď na otázku, jak příslušnost k jedné ze skupin ovlivňuje vypité množství daného nápoje.
Hrozí závislost na alkoholu
Z dostupných informací vyplývá, že pokud člověku připadá kofein hořký, vypije mnohem více kávy než někdo, komu se zdá více hořký chinin nebo propylthiouracil. Čaj naopak před kávou upřednostňují ti, kteří jsou citlivější na chinin či propylthiouracil. Současně zmíněná citlivost na propylthiouracil snižuje pravděpodobnost, že si dotyčný vytvoří závislost na alkoholu.
„Lidé citlivější na kofein vypijí v průměru jen asi o 0,15 šálku kávy více než ti, kteří jsou na látku méně citliví. Šance, že se z nich posléze stanou silní konzumenti, kteří si dopřejí přes čtyři šálky denně, je u nich o 20 procent vyšší,“ upozorňuje Jue Sheng Onga.
Na základě předchozího výzkumu ale vyšlo najevo, že se většina lidí přirozeně vyhýbá hořkým chutím. „Kofein je návyková látka, proto konzumujeme kávu. Její pravidelné popíjení a navyšování dávek je naučené chování,“ dodává Cornelisová.