Přípravek DCVAC/LuCa je zařazen v klinickém hodnocení fáze I/II. V této fázi se prověřuje bezpečnost a účinnost v kombinaci se standardní chemoterapií u pacientů s pokročilým nemalobuněčným karcinomem plic, který se v metastázách rozšířil do celého těla. Aby mohl být používán k běžné léčbě, musí projít třemi fázemi testování.

„Přípravek je složen z dendritických buněk, které dokážou aktivovat imunitní odpověď, a z bílkovin, které jsou přítomné v buňkách karcinomu plic, tzv. nádorových antigenů," vysvětlil ředitel pro vědu a výzkum společnosti Sotio Radek Špíšek. Cílem je vyvolat imunitní reakci proti nádorovým buňkám a zpomalit průběh onemocnění.

První pacient se připravuje k zařazení do studie ve Všeobecné fakultní nemocnici. Podstupuje nutná vyšetření a laboratorní testy, kterými se potvrdí rozsah zhoubné nemoci. Zároveň se musí vyloučit, že nemá poruchu funkce jater či ledvin, v tom případě by se studie účastnit nemohl.

105 pacientů

Na testování by měly s firmou spolupracovat dvě desítky center v ČR a na Slovensku, možná i některé země EU. „Celkem plánujeme zařadit do hodnocení 105 pacientů s pokročilým nemalobuněčným karcinomem plic," upřesnil Kapsa.

Přípravek se vyrábí pro každého pacienta individuálně, využívá dendritické buňky vypěstované z monocytů odebraných z pacientovy krve k vyvolání imunitní reakce proti nádorovým antigenům.

Vedle této studie probíhá dalších pět klinických hodnocení fáze II pro pacienty s rakovinou prostaty a tři klinická hodnocení fáze II pro pacientky s rakovinou vaječníků. Nejdále je klinický vývoj u přípravku zaměřeného na rakovinu prostaty DCVAC/PCa, kde byla loni v květnu zahájena III. fáze mezinárodní klinické studie VIABLE, do níž Sotio plánuje zařadit 1170 pacientů z více než 20 evropských zemí a USA.