V doznívajícím letním období byla klíšťata o něco nepříjemnější než v loňském roce.

Do konce uplynulého týdne zaznamenala na Českolipsku Krajská hygienická stanice třicet sedm nakažených lymeskou boreliózou a šest, kterým kousnutí klíštětem přineslo mnohem závažnější klíšťovou encefalitidu. Oproti tomu za stejné kalendářní období se v loňském roce nakazilo boreliózou o deset lidí méně a loňský seznam postižených encefalitidou je také o jeden řádek kratší.

„Vzhledem k povaze onemocnění a inkubační době má více vypovídající schopnost porovnání údajů za celý kalendářní rok," podotýká tisková mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Zatímco borelióza se dá dobře léčit antibiotiky, následky klíšťové encefalitidy bývají horší.

Ráno jsem byl němý

„Ještě večer jsem měl nějaké jednání a druhý den ráno jsem byl němý," popisuje Josef Starosta svoje setkání s velmi nepříjemnou nemocí, jejíž původ dodnes nezná, nicméně jedna z lékařských teorií se přiklání právě na stranu encefalitidy. Nemoc ho zastihla v roce 1992 a několik let byl v intenzivní péči odborníků, dodnes jsou v jeho mluvě patrné následky.

„Musel jsem se znovu naučit mluvit, jako dítě. Nejdříve slabiky, pak slova, věty. Doktoři považují za zázrak, že jsem se z toho alespoň takhle dostal," pokračuje Starosta s tím, že mu výrazně pomohli odborníci na logopedii a neurologii.

Dnes Starosta, vystudovaný inženýr technologie skla, pokračuje ve své celoživotní vášni a mimo jiné se výrazně zasadil o zachovaní sklářské školy v Kamenickém Šenově. „Takových případů, které se z toho vylížou jako já, je podle doktorů tak pět ze sta," dodává Starosta.

Jedině očkování

Riziku nákazy klíšťovou encefalitidou je vystaven prakticky každý. Nejrizikovější skupinou jsou ale lidé často navštěvující přírodu. Do té nespadají pouze houbaři nebo myslivci, ale také například majitelé psů.

Jedinou známou a účinnou obranou proti encefalitidě je očkování, na které přispívají i mnohé pojišťovny.

Podle slov některých odborníků je s prvním očkováním vhodné začít na podzim, další dávky je potom dobré ještě jednou až dvakrát zopakovat po několika měsících. Se začátkem sezony klíšťat už by tak člověk měl být proti chorobám dostatečně chráněný.