Nemocnice pro ně proto žádají mimořádné odměny. „Zdravotničtí pracovníci zažívají mimořádné vypětí. Stojí v první linii a jsou ohroženi epidemií a trvajícím nedostatkem ochranných prostředků. S rizikem nákazy se setkávají každodenně,“ upozornil opakovaně šéf Asociace Českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Lékař - Ilustrační foto
Která ošetření lze odložit? O tom by měl rozhodovat především lékař

InfografikaZdroj: DeníkPožádal proto vládu, aby jim přidala alespoň na penězích. „Navrhujeme, aby vláda rozhodla o mimořádném příplatku pro zdravotníky za odpracovanou směnu,“ pokračuje Sohlich.

Peníze by přitom podle něj měli dostat naprosto všichni – tedy nejenom lékaři a sestry státních nemocnic, ale i těch venkovských. „Uvolnit by je měla vláda ze státního rozpočtu. Posláním zdravotních pojišťoven je totiž hradit zdravotní péči, nikoli řešit důsledky současné krize v nemocnicích,“ dodává Sohlich.

Miliardový schodek 

Pojišťovny navíc budou mít co dělat, aby vůbec zaplatily poskytnutou péči. Podle odhadů ministerstva zdravotnictví totiž bude mít letos systém veřejného zdravotního pojištění schodek asi čtyřicet miliard korun. Třeba největší VZP už oznámila, že na pojistném vybere o sedminu méně – počítá s propadem o 31 miliard korun.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Přijdou další vlny. Nasvědčuje tomu hned několik skutečností, říká Prymula

Redakce Deníku oslovila ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha i premiéra Andreje Babiše s dotazem, jestli žádosti nemocnic vyhoví a zdravotníkům mimořádnou odměnu schválí. Ani jeden z politiků ale na dotaz neodpověděl.