„Podle nedávno zveřejněné studie z Německa, která zkoumala změny na srdci u pacientů s covid-19 s pomocí magnetické rezonance, se tyto změny ukázaly až v 78 procentech případů.

Létání v době koronaviru - Ilustrační foto
Létání v době koronaviru: Šance na nákazu je nízká, říká odborník. Důvodů je víc

Data z Číny a dalších zemí se liší a kolísají mezi 20 a 60 procenty,“ říká Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti a přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nejenže koronavirus zatíží celý organismus jedince, tedy i jeho srdce, ale je na něm zákeřné to, že poškozuje tkáně také napřímo. „Říká se, že kardiaci umírají nikoli na koronavirus, ale s koronavirem. Současná data ukazující časté přímé poškození srdce to ale hodně zpochybňují,“ popisuje Linhart a upozorňuje pacienty s onemocněním srdce, aby nevynechávali léčbu a pravidelné kontroly.

Kardiologové nejsou jediní, kdo varuje před trvalými následky koronavirového onemocnění. Například ve fakultní nemocnici Hradec Králové systematicky sledují pacienty, kteří ho prodělali. „Téměř polovina ještě tři měsíce po prodělané infekci udává přítomnost respiračních příznaků, nejčastěji horšího dýchání, kašle a únavy.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Máte koronavirus? Pozitivním pacientům přijde mail či smska

Kromě toho má 28 procent z nich má po třech měsících stále porušený čich a devět procent chuť,“ popisuje dosavadní výsledky Vladimír Koblížek, přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice. U rekonvalescentů se podle něj ale projevují i další obtíže. Například bolesti na hrudníku či zbytkové postižení plicní tkáně.

Prevence následků

Podle pneumologů, tedy specialistů na plicní choroby, by si měli pacienti, kteří prodělali covidovou infekci nechat zkontrolovat plíce u specialistů. „Sledujeme je ambulantně, abychom případně včas zachytili případné trvalejší následky. Navíc jsme schopni rozeznat a pečovat i o jiné plicní nemoci, na které se kvůli koronaviru zapomíná,“ říká šéfka České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Vašáková.

Nemocnice, lůžka - ilustrační foto.
Česko má nedostatek infekčních lůžek, infektologové žádají posílení

Čeští lékaři nejsou jediní, kteří před možnými dlouhodobými následky covidu varují. Vedle již zmíněné německé studie o přetrvávajících problémech vyléčených pacientů mluví i Italové z Bergama. Alespoň podle reportáže amerického listu Washington Post. Polovina těch, kteří byli prohlášeni za zdravé, se vyléčena necítí. A jedná se i o jiné obtíže než s plícemi. Trpí i ztrátami paměti či nespavostí.