Správná každodenní pravidelná péče je základ. Dostatečně známé snad už je, že používat na pleť klasické mýdlo je tabu. Je potřeba používat přípravky určené speciálně k čištění pokožky obličeje, ideálně podle konkrétního typu pleti.

Jde to i bez vody

Máte-li hodně citlivou pleť, vyhněte se i jejímu kontaktu s vodou. K čištění ji v podstatě nepotřebujete. Voda z kohoutku může pleť paradoxně vysušovat. Vhodnější bude, koupíte-li si například Jarishův roztok (verzi bez parabenů – k dostání v lékárně). Výborně pokožku vyčistíte zejména micelární vodou. Stačí ji nanést na vatový tampón, vodou z kohoutku se stejně jako Jarishův roztok už neoplachuje. Je velmi jemná, vhodná i pro nejcitlivější pleť či pleť postiženou seborhoickou dermatitidou (červené fleky hlavně v obličeji – pozn. red.).

Micelární roztok pleť dokonale vyčistí a nedráždí ji. Micely, které obsahuje, jsou mikroskopické olejové molekuly, které fungují jako magnet a váží na sebe všechny nečistoty. Zanechají na povrchu pleti pouze vodu. Pleť je vyčištěná, aniž by došlo k porušení její přirozené obranné bariéry. Vyčištění pleti můžete provést také odličovacím mlékem. To je také velmi šetrný způsob, při kterém se pokožka nemusí dostat do kontaktu s vodou. Smývat odličovací mléko je totiž zbytečné. Naopak, pokud máte hodně podrážděnou a citlivou pokožku, můžete ho použít zároveň místo krému, abyste pleť co nejméně zatěžovali dalšími přípravky. Je ale potřeba vyzkoušet, zda vám právě tento způsob bude vyhovovat. Každý je individuální a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

Pokud jde o mycí gely, ty mohou vyvolávat pocity pnutí. Především ženy s mastnější pletí mají pocit, že ji musí odmašťovat, to ale není pravda. Naopak, budete-li pokožku odmašťovat, bude se bránit ještě větším maštěním a dosáhnete pravého opaku. Přípravky s obsahem alkoholu nejsou ani pro tento typ pleti vhodné, stejně jako kohoutková voda.

Méně je někdy více

Pokud jde o další přípravky, které budete na pleť používat, nepřehánějte to. Určitě neplatí, že čím více, tím lépe. Oblíbíte-li si jeden přípravek, je vhodné nepoužívat ho už napořád, dokud ho budou vyrábět. Po nějaké době, přibližně po půl roce, je dobré vyměnit ho za jiný a za čas se k němu třeba zase vrátit. Hlavně si najděte texturu, která vám bude vyhovovat. To se může v čase měnit.

Ohledně konzistence vhodné pro jednotlivé typy pleti existují různé mýty. Například ženy s mastnější pletí se určitě nemusí vyhýbat olejům. Jen je potřeba vybrat ten správný. Nanesete-li na dokonale vyčištěnou pleť krém, olejíček či jiný přípravek, jako základní péče to v podstatě stačí. Při pobytu na sluníčku se ještě doporučuje ochrana proti UV záření.

Když chcete něco navíc

Jestliže chcete dopřát své pleti ještě něco navíc, existují samozřejmě nejrůznější výživná séra, masky a podobně. Nemělo by se to s nimi přehánět, a už vůbec by se to nemělo přehánět s peelingy. Především ty s hrubými částečkami je lepší na obličej vůbec nepoužívat, daleko vhodnější jsou jemné enzymatické peelingy.

Můžete také vyzkoušet nejrůznější přístrojová ošetření pleti, jejichž nabídka je dnes opravdu široká. Tak, jak jde dopředu běžná medicína, jde dopředu i kosmetická přístrojová technika a technika estetické medicíny. Málo platné, co dokážou přístroje, nelze jinak nahradit. S jejich pomocí můžete pleť vyčistit ještě dokonaleji, než lze běžně doma.

Zamezíte tak zvětšování a zanášení pórů. Rozšířené velké póry totiž mají na celkový vzhled zásadní vliv. Právě ony mohou za to, že vypadáme starší. Ano, málokdo v souvislosti se stářím řeší póry, protože v zorném poli jsou na prvním místě u většiny žen vrásky. Ale s věkem a následkem nedostatečné nebo chybné péče se póry zvětšují a rozšiřují a pokožka pak vypadá nečistá a starší.

Pomoc přístrojů

Velikost pórů je hodně dána geneticky, ale s trochou snahy se dá ledasco vylepšit. „K dokonalému očištění pleti pomáhá například takzvaný ozonizér. Díky velmi jemným statickým výbojům přeměňuje kyslík na kůži v ozón. Působí dezinfekčně a zároveň prokrvuje pokožku a regeneruje ji. Zlepšuje také vstřebávání kosmetických přípravků. Ozonizér už má každá trochu lepší kosmetička ve své výbavě," popisuje kosmetička Hana.

Ozonizér nepatří k drahým přístrojům a kdo chce trochu zainvestovat, může si ho pořídit i domů. Práce s ním je velmi snadná. Nadstandardnější je například přístrojové čištění pomocí ultrazvuku, které je již spíše z oblasti estetické dermatologie.

Ultrazvukové čištění

„Toto ošetření u nás trvá asi hodinu a půl. Jde o komplexní proceduru, při které nejen čistíme pleť ultrazvukovou špachtlí, ale zároveň ji napaříme, provedeme jemný enzymatický peeling a vpravíme do pokožky výživné látky podle typu pleti a věku metodou ionoforézy. Dojde také k aktivaci krevního oběhu pomocí přístrojové mikromasáže. Ultrazvukový peeling dokonale čistí póry, které se pak vyhladí, pokožka se vyrovná a také její barva je zdravější a čerstvější," vysvětluje lékařka Magda Neparidze.

„Toto ošetření nahrazuje klasické kosmetické ošetření, je velmi šetrné k pokožce a výsledek je okamžitě viditelný. Doporučujeme ho absolvovat u mastnějších typů pleti jednou měsíčně a u normální pleti tak jednou za měsíc a půl až dva měsíce. K tomu můžeme ještě doporučit speciální domácí péči. U problematické pleti a specifických problémů je někdy vhodné po určitou dobu aplikovat i lokální antibiotika. Na tom se s pacientem domluvíme při osobní konzultaci," uzavírá dermatoložka.

Tipy: desatero krásné pleti
- Čištění je základ. Provádějte ho každé ráno i večer. Čím šetrnější přípravek, tím lepší.
- Pleť potřebuje očistit, i když nenosíte make-up. Ulpívají na ní drobné prachové částečky, pot, a mikroskopické šupinky pleti, které se z ní během dne i noci „drolí" (to je přirozený proces, který člověk ani nevnímá).
- Všeho s mírou. Přemíra péče je také na škodu, proto nepoužívejte příliš mnoho přípravků.
- Rozhodně neplatí, že čím dražší přípravek, tím lepší. I mezi levnými se najdou kvalitní výrobky.
- Velmi důležitá je masáž. Když se to naučíte, drobné poklepy a masírování můžete provádět každý den doma. Ale pozor – pouze jemně!
- Dopřejte si alespoň jednou měsíčně kosmetické ošetření. Při výběru kosmetičky klaďte důraz na to, aby správně ovládala masáž.
- Chraňte pleť před sluncem. Opalování hodně škodí.
- Dodržujte správnou životosprávu. Chcete-li vypadat dlouho mladě, musí být kouření tabu. Tělo si vše střádá a co v mládí pokazíte, to se v pozdějším věku projeví.
- Přílišná konzumace sladkostí vede k nedokonalostem pleti.
- Máloco působí tak blahodárně, jako dostatečný spánek. Jestli jen trochu můžete, dopřejte si ho.

Denisa Haveldová