Kvůli jídlu ročně onemocní jedno okresní město, varují hygienici
Dejte si pozor na jídlo, varují hygienici. I ono totiž může zabíjet. Chorobami ze špatně zpracovaných či skladovaných potravin každoročně onemocní dokonce 56 tisíc lidí. To je jedno okresní město. Nejčastěji lidi skolí takzvaná kampylobakterióza nebo salmonelóza. Vyplývá to z čerstvých statistik Státního zdravotního ústavu.
Část pacientů přitom nemocem z jídla podlehne. Třeba salmonelózu nepřekonají až 4 procenta nakažených. Listerióza zabije dokonce 12 procent nemocných.
„Choroba může být nebezpečná hlavně u malých dětí, u nichž stačí menší infekční dávka než u dospělých. Ve větším ohrožení jsou také lidé se sníženou kyselostí žaludku, senioři a lidé oslabení dlouhodobým onemocněním,“ varuje lékařka Helena Ambrožová z infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce.
Takovým lidem podle ní hrozí nejenom dehydratace z úporného průjmu, ale také akutní selhání ledvin nebo otrava krve. Infekce může způsobit dokonce záněty v mozku, kloubech či osrdečníku. „Pokud se totiž dostane bakterie do krve, může být rozeseta po celém organismu. Může se usídlit v některém z orgánů a vytvořit tam hnisavé ložisko,“ vysvětluje odbornice.
Lidé by si proto měli dát na jídlo pozor. Dopřát by si měli jen takové maso, které předtím dostatečně tepelně upravili. Totéž platí o vajíčkách. Infekce může číhat i v plísňových a měkkých sýrech, paštikách, lahůdkových salátech, tlačenkách, knedlících nebo aspiku. Vzácně hygienici zaznamenali také infekce z nepasterizovaného mléka.
„Proti některým z potravinových nemocí, konkrétně proti rotavirovým infekcím, je u nás dostupné také očkování,“ dodává Michaela Špačková ze Státního zdravotního ústavu.
Pokud už se někdo chorobou nakazí, měl by okamžitě navštívit lékaře. „Je také nezbytné hodně pít. U urputných průjmů klidně i 4 litry denně,“ doporučuje lékařka Ambrožová.
Autor: Veronika Rodriguez