Molekula této látky má v těle tvar koule a je odolná vůči stlačení. Tehdy je kůže krásně hladká a napjatá. Jenže jak člověk stárne, ztrácejí molekuly kyseliny hyaluronové své schopnosti, neudrží už původní tvar. Tak vznikají vrásky, kůže uvadá, klouby začínají bolet a tuhnout.

Přírodní zázrak

Je známo a výzkumy potvrzeno, že kyselina hyaluronová umí zadržet více vody, než kterákoli jiná známá přirozená látka. Je zřejmé, že pro člověka je výhodné, pokud dokáže množství důležité látky v těle jakkoli udržet nebo doplnit.

Nejen, že pěstuje pokožku hydratovanou a hedvábnou a předchází vzniku vrásek nebo eliminuje jejich výskyt. Pomáhá kůži obecně, a to například v hojení jizev, popálenin. Je podstatnou složkou synoviální tekutiny, která umožňuje hladký pohyb kloubů, snižuje tření a tlumí nárazy.

To mimo jiné znamená, že mírní artrózu a opotřebení kloubů i degradaci kloubních chrupavek. V očním lékařství chrání oční tkáně před poškozením během operace. Kyselina hyaluronová je úspěšná v boji s volnými radikály.

Tím ovlivňuje vývoj buněk, tedy chrání je před „zvrhnutím" do chorobného růst nebo nežádoucího bujení. Zabraňuje ukládání kolagenu, takže umožňuje bezjizevnaté hojení ran. Dá se využít i k léčbě kožních vředů. Umí zrychlovat regeneraci tkání.

Využití v estetice

V tomto oboru nabízí kyselina hyaluronová ohromné možnosti. S její pomocí se dají vyplňovat vrásky, nevzhledné, do kůže vtažené jizvy. Lékaři ji používají také u pacientek při zvětšení poprsí. Estetická medicína nabízí injekční aplikaci kyseliny hyaluronové. Preparáty, resp. „tuhost" vpichovaného gelu se odvíjí od toho, jak je vráska hluboká.

Čím hlubší, tím „tužší" gel je zapotřebí. Odborník by řekl, že pro korekci a redukci větších defektů se aplikují přípravky s většími částicemi. Méně tuhé gely se hodí jako výplň do jemných mimických vrásek kolem očí, ty hutnější pak například k výplni nosoretních rýh.

K vpichu se používá velmi tenká jehlička. Pokud se klientka obává bolesti při zákroku, té je možno zabránit nanesením analgetického gelu na požadované místo. Kyselina hyaluronová dopravená injekcí do kůže má schopnost okamžitě vázat vodu.

Tím zvyšuje pevnost a pružnost pokožky. Umí podpořit vznik nových elastických a kolagenových vláken. Veškeré mimické svaly zůstávají plně funkční, výraz v obličeji zůstává nezměněný. Aplikovaný gel vyplní jen konkrétní vrásku a tím kůži v místě ihned napíná.

Po ošetření musí klientka počítat s otokem, případně i malou modřinou. Odborníci ale slibují, že veškeré nepříjemnosti vymizí do několika hodin po aplikaci. Ačkoli na ošetřenou oblast není radno si v prvních chvílích příliš sahat, jemný make-up se použít dá.

Efekt, který od aplikace kyseliny hyaluronové čekáme, vydrží průměrně půl roku až rok. Jako při podobných zákrocích, je to záležitost velmi individuální. Pokaždé záleží na velikosti a hloubce ošetřované partie, na použitém materiálu a jeho hustotě.

Potěšující určitě je to, že kyselina hyaluronová je pro každého z nás přírodní sloučenina a při jejím použití nemusíme mít žádné obavy. Ošetřená pokožka bude vypadat přirozeně, bude vypjatá, hladká, pružná, poddajná.

Jestliže se zatím na injekční aplikaci kyseliny hyaluronové nechystáme, můžeme využít krém nebo sérum, které ji obsahují. Tam si ale nemůžeme být zcela jistí, že potřebnou složku kůže dobře vstřebá. Molekuly kyseliny jsou dost velké a proto je zapotřebí technologie, která je dokáže do kůže vpravit.

Nic tedy nezkazíme tím, že se nejdříve poradíme s odborníky z dané oblasti, abychom neutráceli zbytečně za přípravky, které nám nijak neprospějí. Jinak kyselinu hyaluronovou můžeme užívat i vnitřně v podobě potravních doplňků. I tak nám umí prospět například podporou vazivové tkáně.

RENATA MALÁ