„Na petržel nedám celý život dopustit. Může za to příběh mojí babičky,“ vypráví Iva Jančíková ze Semil, která se už pár let věnuje coby „Česká selka“ bedýnkování a zásobuje tak mnoho domácností čerstvou zeleninou z polí lokálních farmářů.
Jan Mikolášek„Babička měla od narození problémy s různými kožními vyrážkami, vředy a pupínky. Vůbec nic nepomáhalo. Problémy ale jako zázrakem ustaly, když jí léčitel Jan Mikolášek doporučil po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí. Od této doby měla babička pleť čistou a kožní problémy se již neopakovaly. Pan léčitel určil vše jen podle moči. Zdravotní potíže měla babička různé, ale vše prý souviselo s pletí. Petržel v kombinaci s mlékem babičce pročistily krev, která kožní problémy způsobovala,“ říká Iva Jančíková.
Kousky na kraj talíře
I když nás netrápí kožní problémy, měli bychom mít kořenovou petržel podle Ivy Jančíkové při vaření vždy po ruce. Petržel patří k základu české kuchyně po většinu roku, zpracovává se většinou tepelně, proto se obzvlášť hodí pro zimní období, kdy zahřeje.

„Nebyla jsem vždy nadšeným fanouškem této zeleniny, jako dítě jsem z polévky kousky kořenové zeleniny vybírala na okraj talíře a dávala dobrý pozor na to, abych nějakou náhodou nesnědla,“ usmívá se paní Iva.
Petržel pročišťuje
V dospělosti však názor změnila a pomohlo jí k tomu i vyprávění babičky, která jí na svém příběhu krásně ukázala, jak petržel pročisťuje tělo a pomáhá udržet se fit.
„Já osobně mám také sklony k vyrážkám, akné a pupínkům. Vypozorovala jsem však, že při zařazení petržele do jídelníčku se moje pleť viditelně zlepší. Možná je to určité placebo, a možná je to i dalšími vlivy. Jsem však přesvědčená o tom, že když petržel zařadím do jídelníčku, dělám něco pro své zdraví,“ dodává Iva Jančíková
Dobře schovaná zelenina
Ve farmářských bedýnkách bývá kromě petržele i další kořenová zelenina: mrkev, pastinák, celer. A tuto zeleninu je potřeba správně zpracovávat. Z jídla ji totiž mají často tendenci vyhazovat nejen děti, ale i manželé žen, které se snaží vařit zdravě.

„Abych takovému plýtvání předešla, připravuji krémové polévky, kde je zelenina rozmixovaná a nikoho pak nestresují bílé kousky, které by v polévce plavaly,“ radí paní Iva. Další možností je podle ní zpracování kořenové zeleniny do domácího pečení, kde to děti ani manžel neobjeví, protože by petržel v jablečném koláči nehledali. Jsou však jídla, ve kterých nemusíme petržel ani další zeleninu moc schovávat, protože jsou chuťově skvělá a zeleninu v nich všichni akceptují. Nabízíme dva recepty od Ivy Jančíkové:
Zeleninová rychlovka s cizrnou
Ingredience:Takto Iva Jančíková vyfotila svou Zeleninovou rychlovku s cizrnou.
1kus petržele
2 papriky
4 rajčata
1/2 ředkve daikon
1 plechovka sterilované cizrny ve slaném nálevu
petrželka
sůl
rýže jako příloha
Postup:
Petržel očistíme a nakrájíme na drobnější hranolky, papriky na drobné čtverečky, ředkev na kolečka. Nejprve vložíme na teflonovou pánev petržel a jen s minimem tuku restujeme, poté přidáme papriku. Následně přidáme ředkev a restujeme zeleninu poměrně zprudka ale krátce jen tak, aby měla zlatavou barvu. Poté přidáme cizrnu i s nálevem a krátce podusíme, osolíme. V této fázi můžeme přidat koření jako je medvědí česnek, yzop, koriandr, kmín - co je k dispozici a na co máme zrovna chuť. Těsně před podáváním přidáme na půlky nakrájená rajčata, aby se jen ohřály, ale nerozvařily. Podáváme s vařenou rýží. Na talíři dobře chuť doplní nastrouhaný sýr gouda nebo nakrájená mozzarella. Je to jídlo hotové do 20 minut, což je moc příjemné, když chcete jíst zdravě a nemáte moc času na složité recepty.
Jablečný koláč s petrželí
Ingredience:
Na těsto:
500 g tvarohu
4 vejce
1 tyčinka Margot (nebo Karibik)
100g cukru krupice
80ml oleje
250g mouky (špaldová hladká ideálně)
Na jablečný puding:
3 jablka
1 petržel
1 vanilkový puding
3 lžíce cukru
1/4 lžičky skořice
Postup:
Těsto vytvoříme tak, že nastrouháme tyčinku Margot na hrubém struhadle, přidáme tvaroh, vejce, olej a promícháme, následně nasypeme cukr smíchaný s moukou a kypřícím práškem. Vše promícháme a vznikne těsto poměrně tuhé, které pomalu nalijeme na pečící papír. Hezky vypadá kruhová forma, ale není to podmínkou.

Pro přípravu pudinku si nastrouháme jablka oloupaná nahrubo a můžeme do nich nastrouhat i zeleninu, kterou bychom jinak nezpracovali - hodí se právě petržel, nebo mrkev, dýně, cuketa. Je však potřeba mít na paměti, že poměr jablka versus jiná zelenina by měl být tak, že jablek jsou alespoň 2/3 a zeleniny 1/3 maximálně. Nastrouhanou hmotu promícháme s pudinkovým práškem a cukrem, můžeme přidat trochu skořice. Tuto směs nalijeme na těsto a dáme péct na hodinu do trouby na 180°C.