Dveře do ordinace jim nechají otevřené alespoň na třicet hodin týdně, z toho jedenkrát až do šesti večer. Kromě toho budou muset dbát na prevenci – během roku k ní přemluví až třetinu svých pacientů. Měli by také navštěvovat lidi doma.

Služby na pohotovosti

„Na vyšší úhradu dosáhnou i ti praktici, kteří nám předloží doklad o celoživotním vzdělávání, nebo kteří umožní svým pacientům, aby se objednali na stanovenou hodinu,“ doplňuje výčet nových pravidel Radovan Kouřil – šéf Oborové zdravotní pojišťovny, který dohodovací řízení všech pojišťoven s lékaři vedl.

Ilustrační foto.
Očkování proti pneumokoku pomůže. Ale ne všem

Pokud lékař všechny podmínky splní, pošle mu pojišťovna tu nejvyšší možnou sumu za každého pacienta v kartotéce – to znamená 56 korun. V opačném případě zůstane platba na základních 50 korunách. Speciální jednorázový příplatek si pak lékaři vyslouží i za to, že se zapojí do večerních pohotovostí – za deset odsloužených směn dostanou 35 tisíc korun ročně. Na tom pojišťovny trvaly kvůli obrovskému nárůstu výjezdů záchranek – dnes totiž praktici večerní pohotovosti sloužit nechtějí, a tak si pacienti zbytečně volají záchranáře i k banalitám.

„Chtěli jsme zkrátka dosáhnout toho, aby se lékaři o své pacienty skutečně aktivně starali. K tomu jsme je potřebovali patřičně motivovat,“ zhodnotil postup pojišťoven Radovan Kouřil.

- Být obézní není špatné jen pro krásu postavy, ale i pro mozek, tvrdí vědci.
Češi jsou obézní srdce Evropy, nadváha trápí polovinu lidí

Lékaři jsou s výsledkem spokojení. Současná praxe, podle které brali peníze hlavně za to, že předávali své pacienty na léčení dál, se jim nelíbila. Chtějí své pravomoci rozšiřovat. Souhlasí i s tím, že by měli dostávat zaplaceno i podle kvality své péče – především o chronické pacienty.

„Kromě toho se nám líbí i otočení dosavadního trendu, podle kterého se několik let po sobě skokově navyšovaly hlavně úhrady nemocnicím. To se ovšem dělo jen na úkor ambulantního sektoru a zejména primární péče,“ zhodnotil výsledek dohodovacího řízení šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

O české pacienty se podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky stará celkem 4693 ordinací praktických lékařů. Každý „obvoďák“ má v kartotéce v průměru 1705 registrovaných pacientů, každého z nich vyšetří asi 3-4krát ročně. Nejhustší síť ordinací je dlouhodobě v Praze a Olomouckém kraji, naopak nejméně lékařů působí ve středních Čechách.

Další navýšení

Kromě padesátikoruny měsíčně za každého pacienta praktikům další peníze plynou za preventivní prohlídky nebo vystavení různých potvrzení. Tím se liší od takzvaných ambulantních specialistů – například očařů, plicařů či internistů, kteří jsou naopak placeni jen za skutečně provedené výkony. Nyní se ale možnosti praktiků, jak své výdělky navýšit, ještě víc rozšíří.

Ilustrační foto.
Čechy zabíjí nádorové nemoci z práce. Ohroženi jsou skláři i zedníci

Průměrná ordinace praktika si dnes měsíčně přijde na zhruba 80 až 100 tisíc korun, v příštím roce se lékaři s pojišťovnami dohodli na navýšení. To může činit až šest procent.