Mezi nejprodávanější výrobky z volně prodejných léků se podle IQVIA řadily vitamíny, minerály a nutriční suplementy, které dosáhly celkových prodejů 3,5 miliardy korun a roční nárůst u nich činil 41 procent.

Senior v nemocnici v anglickém Kentu dostává novou vakcínu na koronavirus.
Očkování proti covidu zabírá. Některé země už zveřejnily výsledky

Naopak tradičně silná kategorie léků na nachlazení, kašel a respirační potíže i přes počáteční zvýšený zájem v prvním čtvrtletí, kdy se lidé chtěli těmito produkty předzásobit, v meziročním srovnání klesla o 11 procent a činila 3,5 miliardy korun, uvedla IQVIA. Na 3,5 miliardy korun dosáhly i prodeje ve třetí velké kategorii - léků na bolest, které podle IQVIA meziročně vzrostly o osm procent.

Turbulentní vývoj trhu 

"Český farmaceutický trh v roce 2020 prošel velmi turbulentním vývojem vzhledem k důsledkům pandemie covid-19, jež měla na trh s léky největší dopad ve druhém a čtvrtém čtvrtletí. Ve druhém kvartálu jsme pozorovali efekt předzásobení volně prodejnými léky a díky tomu také rekordní prodeje," řekl generální ředitel IQVIA pro Českou republiku a Slovensko Martin Šlégl.

U některých volně prodejných produktů podle něj krátkodobě poptávka vzrostla i o stovky procent. "Nicméně poté přišlo výrazné ochlazení prodejů v tomto segmentu, kdy protipandemická opatření měla dopad například i na poptávku po přípravcích na kašel a nachlazení," uvedl Šlégl. Podobný vývoj podle něj měly také prodeje léků na předpis.

Češi si během pandemie méně půjčují, ale rovněž dluhy hůře splácí.
Mapa hříšníků v ČR: Lidé si loni půjčovali méně, dluhy ale hůře spláceli

"S tím rozdílem, že krátkodobý propad byl způsoben oddálením návštěvy lékaře či její úplné zrušení během první vlny pandemie. S nástupem druhé vlny mělo podobný vývoj čtvrté čtvrtletí, ale již s menšími propady prodejů," řekl Šlégl.

Nárůst on-line prodeje 

Specialista na inovace IQVIA Ondřej Sýkora doplnil, že během pandemie došlo ke značnému nárůstu využívání telemedicíny a zvýšení internetových prodejů volně prodejných léků a produktů pro zdravotní péči. "Do budoucna očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Míra růstu však z velké části závisí na dalším vývoji pandemie," dodal.

Molekulární imunolog Václav Hořejší
Imunolog Václav Hořejší: Jihoafrická a brazilská mutace jsou hrozivé

Mezi nejsilnější segmenty kategorie on-line patří podle IQVIA opět vitaminy, minerály a nutriční suplementy, léky na bolest a kosmetické výrobky pro ženy. Analytická společnost uvedla, že vůbec nejvyšší nárůst on-line prodejů byl v kategorii léků na nachlazení, kašel a respirační potíže, jež vzrostla o 109 procent na 209 milionů korun.