„Dostala jsem rovnátka napevno, nic moc jsem neukousla a zhubla jsem 7 kilo. Paradox. Začala jsem se cítit dobře. Až po roce, když mi rovnátka sundali a já začala víc jíst, se potíže vrátily," popsala, jak přišla na to, že trpí celiakií mladá žena.

„Po jednom velkém křečovém záchvatu jsem si řekla dost. Zajela jsem do nemocnice na gastrologické oddělení. Alergologické testy vyšly na lepek negativně, doktor ale řekl, že celiakie se kolikrát z těch testů a krve nepozná," provedl Nadě lékař fibroskopii žaludku a vzal vzorek tenkého střeva. Naďa tak od minulého roku zná původ svých potíží. Trpí stejně jako téměř dalších padesát tisíc lidí v Česku celiakií.

Obyčejné obilí, pro většinu lidí zdravá základní potravina, ale při celiakii může být životu nebezpečná. Pšenice, ječmen, žito a špalda patří ke zdravým potravinám. Někteří lidé však na tyto druhy obilí reagují nesnášenlivostí. Vinu na tom má obilná bílkovina lepek.

„Dostane-li se do tenkého střeva nemocných, způsobuje životu nebezpečné záněty," upozorňuje předsedkyně sdružení Sedmikráska Ludmila Bednářová.

Co upéct lidem s bezlepkovou dietou? Poradí Sedmikráska

Nejdůležitější je ale o onemocnění, na které platí jen celoživotní dieta mluvit a dozvídat se neustále co nejvíce informací.I celiak si může pochutnat. Kurzy Sedmikrásky vás naučí péct cukroví, buchty i chléb.

„Jako u každé nemoci, tak i u celiakie je velmi důležitá informovanost a komunikace. Žít s touto nemocí bude snadnější, pokud se o ní dozvíte více a své starosti a pochybnosti budete sdílet se stejně zdravotně postiženými," míní předsedkyně prostějovského sdružení celiaků Sedmikráska Ludmila Bednářová.

Sdružení Sedmikráska je k dispozici všem, kdo se chtějí o své nemoci dozvědět více, již od roku 1997. Nejvíce potíží sdružení zaznamenalo u maminek malých celiaků, které si často neví rady s bezlepkovou dietou. Bezlepkové potraviny nejsou vůbec lacinou záležitostí, proto sdružení Sedmikráska v rámci projektu Zdravé město Prostějov pořádá speciální kurzy pečení.

„Vzhledem k tomu, že bezlepková dieta patří k nejdražším (jen pro příklad: 1 kilogram bezlepkové mouky stojí od 90 – 150 Kč), má smysl předávat zkušenosti s pečením běžného pečiva, moučníků a cukroví maminkám, kterým se přes veškerou snahu nedaří doma upéct chutný bezlepkový chléb," vzkazuje k programu bezlepkového pečení Ludmila Bednářová a dodává, že se na setkáních sdružení dozvíte více o výskytu lepku v potravinách, kde byste ho nečekali, a tím omezíte jeho možný přísun.

„V přátelské atmosféře poznáte nové lidi, kteří si předávají své neocenitelné zkušenosti a vyzkoušené recepty. Pokud se přidáte k nám, máte možnost navzájem se povzbudit a získat pocit, že v tom nejste sami," zve ke společným setkáním, za celé sdružení Sedmikráska, Ludmila Bednářová.

Celiakie K symptomům celiakie patří: poruchy trávení, průjmy, nadýmání, nevolnost, únava, deprese, úbytek váhy, bledost, anemie. Možné doprovodné nemoci: diabetes melitus, revmatické potíže, onemocnění ledvin, morbus crohn, kožní nemoci, gastritida, laktózová intolerance. Rady, postřehy a pomoc najdete ve Sdružení rodičů a přátel zdravotně postižených celiakií a Dermatitis herpetiformis Duhring „Sedmikráska". Setkáváme se 1× za 14 dní v kanceláři na Kostelecké č. 17 v Prostějově. V posledním čtvrtletí tohoto roku se setkáváme v kuchyňce Základní školy Melantrichova, kde pořádáme Kursy bezlepkového vaření a pečení vždy od 16:00 do 19:00. Termíny následujících kurzů: 22.11., 6.12. a 13. 12. 2013 ve stejném čase a na stejném místě. Prosincové kurzy budou věnovány bezlepkovému vánočnímu pečení.