To vše díky modernímu šokovému zmrazovači. „Zmrazovač funguje na základě šokového zchlazení pokrmů, při kterém jsou do čtyř hodin po uvaření pokrmy zchlazeny na čtyři stupně Celsia. Tím dochází k prodloužení spotřební lhůty pokrmů na pět dní,“ vysvětlila hlavní výhodu nového přístroje náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Šumperské nemocnice Eva Pavelková.
Zmrazovač tedy pacientům přinesl především pestřejší stravu a zkvalitnění nutričního příjmu u osob, které mohou konzumovat pouze mixovanou a mletou stravu.
Studenými jednoporcovými potravinami, vhodnými k podávání pacientům s mletou nebo mixovanou stravou, nebylo před uvedením přístroje do provozu možné zajistit takovou pestrost večeří i nutriční hodnotu stravy.
„Nyní třikrát týdně zařazujeme pro tyto pacienty večeře v podobě polévek, které podáváme s pečivem. Pacienti si teplé večeře velmi pochvalují,“ dodala Pavelková.