Svědčí o tom ostatně i zkušenost zdravotnice Olgy Švidrnochové, která provádí bezplatné a anonymní testy v mobilní sanitce v různých městech České republiky. Naposledy Mobilní poradna České společnosti AIDS pomoc zavítala do Ostravy.

„Zájem je hodně malý. Za jedno odpoledne nás na jednom místě navštívilo patnáct lidí. Na jaře byl v Ostravě o stejnou akci zájem podstatně větší,“ přiznala Olga Švidrnochová.

Nejvíce je zarážející to, že lidé možnost nákazy stále podceňují.

Ilustrační foto.
GSK stahuje z českého trhu čtyři šarže léku Theraflu Forte

„Spousta lidí nám třeba argumentuje tím, že se chrání hormonální antikoncepcí. Hormonální antikoncepce chrání ale pouze a jedině před oplodněním,“ varuje zdravotnice, která zároveň upozorňuje na to, že ne všechny HIV testy z lékárny jsou kvalitní a spolehlivé.

Deník oslovil jednu z dívek, který test v ostravských ulicích podstoupila. Jednadvacetiletá studentka z Ostravy akci uvítala. A to hlavně proto, že nemusela chodit do nemocnice.

„V sanitce proběhlo vše hladce. Výsledek jsem se dozvěděla za pár minut,“ dodala s úsměvem ostravská studentka, která testování doporučila všem ostatním. „Zabere to jen pár minut,“ dodala.