Tím, jak Češi pijí v době pandemie, se zabýval výzkum společnosti Nielsen Admospehere. „Výsledky za březen ukazují, že současná vlna opatření a omezení kontaktů opět mírně snížila konzumaci alkoholu v méně rizikových skupinách. V rizikovějších skupinách zůstala na stejné úrovni," uvedla Hana Friedlaenderová z Nielsen Admosphere.

Kateřina Stibalová
Úzkost a pití kvůli krizi žene lidi k terapeutům. Přispívá jim pojišťovna

V praxi to znamená, že lidé, kteří si dali sklenku třeba dva až čtyřikrát měsíčně, si nyní vypijí pouze jednou za měsíc. Ovšem ti, kteří už dříve pili alkohol několikrát týdne, s tím nepřestali.

Výzkum, v němž v březnu odpovídalo 460 lidí starších osmnácti let, se zaměřil na to, jak se mění zvyklosti Čechů při pití alkoholu.

Konzumace alkoholu, příležitostiZdroj: Nielsen Admosphere„Zatímco před vypuknutím pandemie pili dotázaní nejčastěji při posezeních s přáteli a blízkými nebo na oslavách, v současnosti logicky vede pití doma, ve společnosti partnera, člena rodiny nebo spolubydlícího," přiblížila pracovnice vztahů s veřejností společnosti Nielsen Admosphere Eliška Morochovičová.

Dobrou cestou, jak si zachovat duševní pohodu, je stanovit si pravidelný denní režim.
Boj se stresem z koronaviru: K duševní pohodě mohou pomoci i jednoduché věci

Třetina zejména mladších účastníků výzkumu se ale posezení s přáteli nevzdala ani v době protipandemických opatření. Přibylo ale těch, kteří pijí doma o samotě. Před pandemií takových lidí byla pětina, nyní jsou to už dvě pětiny.

„Tato tendence je obecně příznačnější pro muže, a stoupá s věkem respondentů. Uchylují se k ní častěji ti, kteří se napijí vícekrát za týden," poznamenala Eliška Morochovičová. A podle výzkumu nyní lidé častěji pijí u televize.

Podle autorů nového výzkumu ale míru pití alkoholu nelze propojit s psychickou pohodou či nepohodou lidí v době pandemie.