Předchozí
1 z 2
Další

Lupénka je autoimunitním onemocněním, řadí se tak po bok roztroušené sklerózy, celiakie nebo různých druhů alergií. Podle údajů České akademie dermatovenerologie jí trpí až čtvrt milionu lidí, z toho 70 tisíc těžkou formou. Nejčastěji se projevuje červenými ložisky se šupinkami na kůži, objevuje se ale i pod nehty a postihuje rovněž klouby. Doprovází ji i nepříjemné svědění. Chronické onemocnění dnes nelze zcela vyléčit, není však infekční ani nakažlivé. Přesto 84 procent lidí s lupénkou trpí diskriminací nebo ponižováním, v České republice je to dokonce 91 procent. Vyplývá to totiž z celosvětového průzkumu společnosti GFK.

hřebíček
Bylinky proti bolesti

Zákeřnost tohoto druhu chorob spočívá ve faktu, že bývají mnohdy doprovázeny dalšími chronickými projevy. Lupénka navíc může výrazně zhoršovat kvalitu života a psychický stav nemocných, kteří se kvůli svému vzhledu často setkávají s negativními reakcemi okolí, mají problémy navazovat partnerské vztahy nebo dokonce potíže sehnat zaměstnání. Stres přitom nemoc jen zhoršuje. Od roku 1990 se výskyt v Evropě zvýšil o více než sedm procent.

Lupénka čeká na podnět
Propuknutí psoriázy závisí zejména na jejích spouštěčích. Mezi ně patří nevhodné stravování, životní styl či nežádoucí chemické látky, může se však objevit i při poškození kůže, ať už při injekčním vpichu, kousnutí, škrábnutí, anebo po operaci.

„Jakmile je gen zodpovědný za lupénku aktivován, existují tři cesty jejího propuknutí. Buď na kůži, nehtech, anebo se projeví artritidou. Všechny tyto symptomy jsou projevem stejné nemoci, která ovlivňuje klouby, šlachy, a tedy i pohyblivost, někteří lidé ani nedokážou otočit krk. Onemocnění významně ovlivňuje kvalitu jejich života,“ vysvětluje profesor Michael Tirant, který se léčbě kožních onemocnění věnuje již několik desetiletí.

whiplash syndrom, ilustrační foto
Whiplash syndrom? Pacienti většinou ostrouhají

Pacienti s lupénkou trpí často depresemi a úzkostmi. Podle průzkumu téměř polovina nemocných musí čelit nepříjemným dotazům, zda jsou nakažliví. Až 17 procent lidí s psoriázou se setkává s odmítnutím při návštěvě kadeřníka, kosmetiky nebo při nákupu v obchodě. Součástí léčby je proto nutné hledat i způsoby, jak zhoršující se psychický stav i stres minimalizovat.

Je dobré vyzkoušet různá cvičení, vhodná je také jóga, poslech uklidňující hudby či jiný typ relaxace. Pomáhá jednoduše i smích a dobrá nálada. „Stav kůže chronicky nemocného psoriatika může kolísat na základě aktuálního duševního stavu a pocitu životní spokojenosti. Stresové podněty a závažné situace se projevují na kůži a na druhé straně mohou změny na kůži zpětně velmi intenzivně působit na emoční prožívání nemocného a negativně ovlivnit jeho sociální fungování," uvádí klinická psycholožka Alena Javůrková, vedoucí Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Testování na HIV. Ilustrační foto.
HIV? Včasné testování vám zachrání život

Možnosti léčby. Životospráva jako první krok
Značný vliv na projevy lupénky má i vhodný stravovací režim. Psoriatici by se měli vyvarovat pálivých pokrmů zahřívajících organismus a opatrní by měli být také při konzumaci cukru a soli. Obezřetnost platí pro alkohol, kávu, ale i histamin, který se vyskytuje například v rajčatech, lilku nebo špenátu a hraje velkou roli při svědění.

Běžným a účinným prostředkem pro léčbu projevů lupénky jsou léky s obsahem kortikosteroidů, terapie je ale kvůli mnoha vedlejším účinkům vhodná jen krátkodobě. V závažných případech dnešní medicína využívá biologickou léčbu, ta je však obtížně dostupná a finančně nákladná. Ani ta však lupénku nedokáže zcela odstranit.

„Léčbu volíme podle typu psoriázy, věku pacienta, lokalizace a rozsahu postižení a předchozí léčby. Z takzvaných přírodních metod máme velmi dobré zkušenosti s přípravky Dr. Michaels. Jde o přírodní kosmetiku, která obsahuje především ovocné kyseliny a esenciální oleje. Na základě rozsáhlých klinických studií přesahuje úspěšnost těchto přípravků v léčbě lupénky 80 procent jak u dospělých, tak u dětí,“ říká dermatoložka Anna Jiráková.

Protonové centrum 19. května v Praze.
Rakovina prostaty: Nejdůležitější je přijít včas

ROZHOVOR

Bez kortikoidů to zatím nejde

Profesorka Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK, Nemocnice Na Bulovce v Praze, www.derma-help.cz

Pacienti s lupénkou se často setkávají s léčbou pomocí kortikoidů. Nemohou při dlouhodobém užívání naopak uškodit?
Místní léčba kortikoidy v podobě krémů, mastí, gelů či šamponu je v kombinaci s deriváty vitamínu D3 první léčebnou volbou pro mírnou formu lupénky. Bez kortikoidů se tedy nemůžeme obejít nejen u lupénky, ale ani u jiných kožních chorob. První problém se týká následků po vstřebání kortikoidu do krevního oběhu, což může mít i vážné následky – například v podobě ovlivnění růstu u dětí. Uvedený nežádoucí účinek je však vzácný a dochází k němu, když se místní lék s obsahem kortikoidu používá dlouhodobě na velké plochy kůže.

Jarmila Onderková
Stačilo by mi vyskočit z vozíku a proběhnout se

Druhým nežádoucím účinkem, který je naopak relativně častý a nevratný, je ztenčení kůže. Proto je možné využívat některé léčivé přípravky a léčebnou kosmetiku, které kortikoidy neobsahují. Hodí se však opět jen pro chronickou formu lupénky. Některé mohou být dokonce tak účinné, že jsou podezřívány z obsahu kortikoidů, i když je neobsahují. Taková situace nastala třeba u australské přírodní kosmetiky Dr. Michaels v Rakousku. Účinnost lékaře natolik překvapila, že se rozhodli pro laboratorní rozbor ověřující nulový obsah kortikoidů.

Psoriáza reaguje na základě „spouštěčů“. Jaké jsou ty nejčastější?
U dětí a mladistvých to bývá akutní streptokokové onemocnění, jako je prostá angína, kdy se na trupu a končetinách objeví stovky červených skvrnek a pupínků, jež mají na povrchu šupinky. Rodiče to zpravidla vyděsí, zejména když se v rodině objeví poprvé. Dalšími spouštěči zhruba po čtyřicátém roce života mohou být stres, ale i přidružená choroba nebo užívání některých léků. Dnes už se také ví, že lupénku zhoršuje alkohol a kouření.

Má onemocnění vliv i na jiné části těla než jen kůži?
Ano, postihuje rovněž klouby. Psoriatická artritida bývá u lupénky přítomna až ve 40 procentech případů. Může ale postihovat klouby i bez zasažení kůže. Pacienti s lupénkou by měli být sledováni u kožního nebo praktického lékaře, měla by jim být měřena hladina cukru, krevní tlak a musí se u nich hlídat cukrovka, obezita, vyšší krevní tlak, Crohnova choroba či deprese. Důležitá je zdravá strava, vyhýbat se kouření i alkoholu a nevynechávat fyzickou aktivitu.

Za posledních 30 let tohoto onemocnění přibylo čtyřnásobně.
Světový den diabetu: Nemocných přibývá, léčba chce vůli a důslednost

TIPY

Mořský koník
Přímořské léčebně-ozdravné pobyty Mořský koník pořádá VZP pro své malé klienty trpící některými chronickými onemocněními, zejména lupénkou, atopickým ekzémem, bronchiálním astmatem, obstruktivní plicní nemocí a dalšími onemocněními.

Internetová poradna o lupénce
http://spae-cr.webnode.cz/
Stránky připravuje Spolek psoriatiků a atopických ekzematiků.