Rotavirové onemocnění je virové onemocnění, které způsobuje právě rotavirus. Infikuje střeva, a tím vyvolává závažné průjmy, které jsou doprovázeny zvracením a také zvýšenou teplotou. Rotavirové infekce patří mezi nejčastější onemocnění dětského věku a závažné komplikace doprovázející toto onemocnění se nevyhýbají ani dětem v zemích s vysokou úrovní zdravotní péče. Charakter přenosu virů, schopnost přežívat na povrchu předmětů i několik dní a vyšší vnímavost dětí pak dělá z rotavirů hlavní příčinu hromadných onemocnění ve školkách i školách.

Infekce do pěti let

Až u poloviny dětí do jednoho roku věku, které jsou přijaty do nemocnice s průjmem, jsou podle epidemioložky Jany Prattingerové příčinou rotaviry. Podle dětské lékařky Hany Cabrnochové jsou rotaviry nejčastějším důvodem hospitalizace malých dětí. Rodiče přitom mohou potomka chránit očkováním, které musejí stihnout do půl roku věku dítěte. Cabrnochová radí dítě očkovat před plánovanou hospitalizací.

„Rodiče dostávají informace o povinném i doporučovaném nepovinném očkování, o očkovacím kalendáři platném v České republice a o dostupných očkovacích látkách při preventivní prohlídce v 6 týdnech věku dítěte. Následně zahajujeme očkování v 9. týdnu nebo dle zdravotního stavu dítěte i později. Rodiče tak mají dostatek času se zorientovat v této problematice a rozhodnout se ve prospěch zdraví dítěte," řekla pražská praktická lékařka pro děti a dorost Gabriela Kubátová.

Rotavirové onemocnění je dle literatury a statistických dat sezónní onemocnění s největším výskytem v zimních a jarních měsících, ale v podmínkách našeho mírného podnebného pásma se vyskytuje v podstatě neustále. Rotavirovou infekcí se může nakazit jak dospělý člověk, tak i malé dítě, přičemž nejohroženější skupinou jsou děti do věku pěti let.

Viry se do těla dostávají především orální cestou, k nakažení tak stačí velmi málo, například nedostatečná hygiena po styku s kontaminovaným předmětem. Děti se často dostávají do kontaktu s virem prostřednictvím hraček, s nimiž si hrají společně s ostatními ve školce. Také malá batolata, která mají tendenci zkoumat i „ochutnávat" vše kolem sebe, patří do velmi ohrožené skupiny.

Kde se dá nakazit

Hlavním důvodem, proč je snadné se rotavirem nakazit, je především jeho abnormální stabilita. Jelikož je virus dlouho stabilní, zůstává po celou dobu infekční, a tak dochází k jeho přenosu velice jednoduše.

Nakazit se tak může téměř každý, i když dbá pravidelné a poctivé hygieny, dokonce je možné se virem infikovat, aniž bychom přišli do přímého styku s nakaženou osobou. Rotaviry přežívají v suchém prostředí až několik dní. Navíc mohou přečkávat také na lidské kůži, a to i několik hodin.

Historie rotaviru
Rotavirus je rychle se množící sezonní virus, který způsobuje velké obtíže jak malým dětem, tak i dospělým. Byl objeven už ve 40. letech 20. století, ale podrobněji byl prozkoumáván až o tři desetiletí později. V roce 1974 byl Thomasem Henrym Flewettem oficiálně označen názvem „rotavirus". Základ slova pochází z latinského „rota", což v překladu znamená „kolo". Rotavirus byl pojmenován dle svého kruhového tvaru.

Rotavirová gastroenteritida je druhou nejčastější příčinou hospitalizace dětí do dvou let. Zároveň ji prodělá 95 % dětí před svými 5. narozeninami.

Rotavirové onemocnění se obvykle začíná projevovat zvýšenou teplotou či horečkou, zvracením a častými průjmy. Obecně platí, že pokud jsou zvracení a průjem doprovázeny vysokou teplotou, poruchou chování či ztrátou vědomí a pokud se nepodaří obnovit příjem tekutin během čtyř až šesti hodin, je třeba u dětí do tří let věku minimálně telefonická konzultace s lékařem či návštěva jeho ordinace.

Rotaviry jsou velmi invazivní viry, které napadají sliznici převážně tenkého střeva, kde poškozují specifické funkce buněk a následně tak dochází k poruše vstřebávání vody, minerálů i živin. Hlavním projevem tohoto poškození je průjem, jako je opakovaný odchod objemné a vodnaté stolice, který pak může vést k rychlým ztrátám tekutin a výrazné nerovnováze minerálů v těle. Tento stav může být příčinou závažného ohrožení zdraví a někdy i života dítěte.

I když je terapie onemocnění i jejich komplikací většinou dobře zvládnutelná, bohužel je často nutné řešit i další přidružená onemocnění, a tak se relativně mírná rotavirová gastroenteritida komplikovaná rozvojem bakteriální infekce může stát příčinou hospitalizace.

Žádná speciální léčba u samotné rotavirové infekce není odborníky doporučována. Lidé se zdravým imunitním systémem se s tímto virem dokáží vypořádat sami během několika dní, podobně jako s běžnou střevní chřipkou. U dětí je nutné sledovat průběh a případně navštívit lékaře. Základním faktorem pro správnou léčbu je především pravidelný přísun tekutin, aby se zabránilo dehydrataci organismu.

Většina rotavirových infekcí trvá zhruba 3 až 9 dnů a jejich průběh bývá obvykle nekomplikovaný. V některých případech vede infekce až k těžké dehydrataci, která může v krajních případech skončit i smrtí. Téměř každé čtyřicáté dítě s rotavirovou infekcí je nutné hospitalizovat a zavést mu nitrožilní výživu.

Rotavirovému onemocnění se dá předcházet pomocí hygieny rukou, ale také předmětů, s nimiž přijde dítě během dne do styku. Tímto způsobem můžeme přispět ke snížení rizika nákazy, avšak vzhledem ke stabilitě viru existují i místa, kde je hygiena i sanitace na vynikající úrovni, a přesto jsou stále riziková. Nejspolehlivější prevencí je očkování.