„Mezi třetím a pátým rokem je totiž poměrně častá zvýšená nemocnost, problematické bývá i období dospívání. Preventivní prohlídky jsou doslova ušité na míru pro každý konkrétní věk. A protože okolo 18. měsíce už děti většinou mají definitivní mléčný chrup připravený, je ideální udělat ve 2 letech detekci zubního kazu, tzv. Dentocult," doplňuje MUDr. Žáček.

Jak vypadá prohlídka

Při tomto jednoduchém neinvazivním vyšetření provede lékař stěry ze skloviny, z jazyka a ze sliznice vnitřní strany tváře. Kultivací pak zjistí osídlení dutiny ústní bakteriemi, které způsobují demineralizaci skloviny a následný rozvoj zubního kazu.

Podle výsledků může včas zahájit léčbu, která tomuto procesu brání. Když je výsledek v pořádku, vyšetření se pouze za dva roky zopakuje. Pokud je nález bakterií nepřiměřený, lékař zahájí léčbu spočívající v nasazení přípravků (Xylitol¹), které mění pH v dutině ústní, čímž omezují růst bakterií.

Kde číhá riziko

„Existuje pojem „infekční okna", což jsou období v dětském věku, kdy nastává nejrizikovější doba pro osídlení povrchu zubu bakterií Streptococcus mutans, a pravděpodobnost rozvoje zubního kazu je větší," upozorňuje MUDr. Monika Vondráková, zubní lékařka kliniky Program H Plus. „První takové „infekční okno" je od 6. do 31. měsíce života dítěte.

Proto, když v tuto dobu dítěti provedeme stěry zubního povlaku (plaku), můžeme s předstihem zjistit, zda u něj hrozí větší pravděpodobnost vzniku zubního kazu." Druhé infekční okno se otevírá ve věku 6 let, kdy se začínají prořezávat stálé zuby. V tomto období mohou být zdrojem infekce vlastní dočasné zuby.

„V současné době už máme k dispozici výsledky projektu Včasné detekce a prevence dětského zubního kazu za uplynulé dva roky. Asi u třetiny vyšetřovaných dětí projekt pomohl odhalit nepřiměřený nález bakterií, který představuje riziko pozdějšího rozvoje zubního kazu," shrnuje výsledky zajímavého projektu MUDr. Žáček.

Polibky novorozencům

Důležitým faktorem v rozvoji kazivého procesu u dětských zubů je přenos kaz vyvolávajících mikroorganismů, především Streptococcus mutans z matky na dítě. Přenos probíhá slinami, nejčastěji líbáním dítěte na ústa nebo nesprávnými hygienickými návyky při péči o dítě, jako je oblíbené olizování dudlíku rodiči.

Péče o zuby dítěte začíná u matky

Matka by měla mít dutinu ústní co nejméně osídlenou streptokoky, aby nedocházelo k přenosu bakterií na dítě při primárním kontaktu. Součástí prenatální péče o matku by proto mělo být kromě stomatologického ošetření i vyšetření stavu dutiny ústní. A to alespoň čtyři měsíce před porodem, aby byl čas příslušnou medikací zlepšit nevyhovující stav, který je rizikový pro budoucí dítě.

„To ale v praxi běžně nefunguje, proto jsme přišli s nápadem zavést Dentocult do prenatální preventivní péče," říká MUDr. Žáček a dodává: „Prospěšnost tohoto vyšetření jsme si ověřili dvouletou zkušeností u dětí, není tedy důvod, proč by to stejně efektivně nemělo fungovat u těhotných žen. Proto nyní tuto možnost nově nabízíme maminkám v rámci kompletní prenatální péče na naší klinice."

Renata Malá