„Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ doplnila Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Nemocní jsou hlavně předškoláci. Přibývá však pacientů všech věkových skupin. K nejpostiženějším krajům patří Plzeňský, Liberecký, Jihomoravský a Moravskoslezský.

Ilustrační foto
Rakovina zabíjí stále méně. Šance na uzdravení záleží na druhu i stádiu nemoci

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla," upozornila Gottvaldová. Lidé by měli kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce.

Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. "Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ dodala Gottvaldová.

Chřipková epidemie v únoru 2019.Zdroj: Státní zdravotní název

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Špatná situace na jihu Moravy

V Jihomoravském kraji je mezi 1,2 milionem obyvatel zhruba 23 tisíc lidí s akutními respiračními nemocemi jako jsou nachlazení, rýma nebo kašel, ale část z nich má právě chřipku. Před týdnem bylo 21 tisíc nemocných, ale většinou šlo o nachlazení. Od té doby se však počet pacientů s chřipkou zdvojnásobil.

Ilustrační foto
Pouštějte lidi dřív domů, tlačí zdravotní pojišťovny na nemocnice

Na 100 tisíc obyvatel připadá 1918 lidí s akutními respiračními nemocemi a chřipkou. Před týdnem jich bylo 1753 a chřipka byla v 60 případech na 100 tisíc obyvatel, nyní už je to 105 lidí na stejný počet obyvatel.

"Nemocnost jde nahoru, ale kromě akutních respiračních nemocí se k tomu začíná přidávat chřipka. Oproti minulému týdnu se to zdvojnásobilo, takže se nám to začíná překlápět do chřipkové epidemie," uvedla vedoucí protiepidemického odboru v Brně Renata Ciupek.

Epidemie postihla hlavně mladé lidi a děti

Nejvíce zasaženou skupinou na jihu Moravy jsou mladí lidé ve věku od 15 do 24 let a také děti do pěti let. "To je pro nastupující chřipkovou epidemii typické," poznamenala Ciupek. Minulý týden byli jihomoravští hygienici ohledně epidemie chřipky zdrženliví a mluvili spíš o počínající epidemii akutních respiračních nemocí. Hranice pro epidemii je kolem 1700 případů nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Hygienici však sbírají data pouze od praktických lékařů, takže je možné, že je nemocných více, ale ještě nevyhledali lékařskou pomoc. Podle hygieniků obvykle dospělí lidé v produktivním věku hledají lékaře až ve chvíli, kdy je jim nejhůř.

Loni trvala chřipková epidemie dva měsíce. Počet nemocných akutními respiračními nemocemi a chřipkou se tehdy dostal až k hranici 30 tisíc lidí na 1,2 milionu obyvatel.

Epidemii chřipky vyhlásily i další evropské státy včetně Německa, Rakouska i Polska. I v těchto zemích převažuje svirus typu chřipky A (A/H1N1). Jsou však i státy, kde s různou intenzitou zároveň cirkuluje i virus A/H3N2 (v Turecku, na Ukrajině, či v Uzbekistánu).

Ilustrační foto
Naděje pro pacientky s rakovinou prsu. VZP rozšíří úhradu další moderní léčby