Stojím v mírném předklonu před zrcadlem. Kolem pasu jsem zavěšená do obřího šátku, který visí za dva konce na stropě. „Nebojte, pusťte se a leťte," povzbuzuje mě instruktorka, která by mě asi i zachytila, kdybych někam padala.

Připadám si jako artista 
na visuté hrazdě, co se poprvé rozhoduje, jestli skočí. Tohle prostě nedám. Asi jsem přeci jenom po taťkovi zdědila závratě. A to podotýkám, že jsem asi jen metr nad zemí. Rozhlédnu se po sále 
a všechny moje kolegyně už si vesele plachtí s rozpřaženýma rukama vzduchem.

Napodesáté už se tedy taky odhodlám, jednou se zhoupnu a stačilo. Zvládla jsem to!

AY FLY TRAINING. Na hodinách létací jógy se nejen protáhnete, ale i zaposilujete a zapojíte svaly celého těla včetně vnitřních stabilizačních svalů.

Na létající jógu jsem vyrazila s náladou na bodu mrazu. Den blbec. Musím ale říci, že za hodinu protahování, létání a věšení se hlavou dolů, jsem se parádně odreagovala a několikrát se i srdečně zasmála.

Škrcení povolí

Nevýhodou začátečníků je občasné tlačení, řezání a škrcení, kterým vás šátek trápí. 
Na druhé hodině je prý už kůže zvyklá a člověk si to ani neuvědomí.

Další poměrně zábavný cvik je pozice opice. Instruktorka se před ním tváří záludně, takže to vypadá na nějakou kulišárnu. Ti, co jsou 
na hodině již poněkolikáté, si shrnou šátek pod zadek sami, zakloní se dozadu, nohy hodí do praku, omotají je kolem šály a už visí hlavou dolů.

Opičácké věšení

Nám začátečníkům to šéfka předvádí pomaleji. Základ tkví ve správném namotávání šátku, jinak vám to nevyjde. Asi třikrát svůj šátek upravuji, až je to správně. Následuje těžší část, kdy ho musím zaškrtit na obou stranách těsně nad pozadím. Vyšvihnu nohy nahoru a omotám je kolem šátku. Oops… a už jsem na zemi. Ve vzduchu jsem udělala kotrmelec. Vše ale proběhlo bezpečně, skončila jsem zase zpátky na nohou. Aha, omotala jsem nohy z vnitřní strany.

Podruhé už se mi to povede. Zůstanu v opičáckém závěsu asi minutu. Ač je tahle poloha asi dost zdravá, protože se vám krásně prokrví celé tělo, zpočátku není příliš příjemná, hlavně hrnutí krve do hlavy.

Na zavěšených šátcích se dá i posilovat. Uvnitř šátku se můžete uklánět dopředu, dozadu i do stran. Můžete v něm mít natažené nohy dopředu 
i do stran. Z šály si můžete udělat i houpačku. Jde v ní i sedět v tureckém sedu a dokonce 
i ležet s do dálky nataženýma rukama i nohama. Jedna série cviků se cvičí 
i ze země s jednou nohou zavěšenou v šátku. Jako každou správnou hodinu jógy zakončíme lekci protahováním a relaxací.

7 otázek pro instruktorku Zuzanu Vávrovou

Při létající józe se protahujete i posilujete

Instruktorka Zuzana Vávrová

Vychází létací jóga z obyčejné jógy?

Částečně ano, některé pozice jsou z klasické jógy převzaté a cvičení se provádí v pomalém taktu, stejně jako při klasické józe. Létací jóga je komplexní cvičení, které se inspiruje nejen jógou, ale i tancem, rehabilitačním cvičením, gymnastikou a vzdušnou akrobacií.

V čem je největší rozdíl?
V použití závěsné sítě. Síť umožní prostorový pohyb různými směry, například i hlavou dolů, a zároveň vytváří oporu, která umožňuje udržet se v jógových, ale i v protahovacích či akrobatických pozicích déle.

Komu byste AY Fly Training doporučila? Je vhodné pro muže i ženy?
Hlavně lidem, kteří mají sedavé zaměstnání a také těm, kteří se chtějí v dnešní uspěchané, hektické době zastavit, zklidnit, zacvičit si a protáhnout se. AY Fly Training je vhodný pro muže i ženy bez omezení hmotnosti, věku, či fyzické zdatnosti. I když k nám do Airka chodí převážně ženy, máme i několik pravidelně cvičících mužů. Cvičí se i s dětmi, v Airku budeme otevírat specializované lekce AY Fly Kids od září 2014.

Je pro někoho naopak nevhodný?
AY Fly Training není vhodný při některých zdravotních omezeních, jako je například zvýšený nitrooční tlak, vážné poškození páteře, protéza kyčelního nebo ramenního kloubu, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění míchy, vážné onemocnění vnitřních orgánů, kýla nebo těhotenství. Při některých zdravotních omezeních se dají lekce uzpůsobit a například v těhotenství může být speciální cvičení AY Fly Trainingu dokonce prospěšné.

Na jaké bázi se u létací jógy hubne nebo zpevňuje tělo? Má i jiné pozitivní účinky na tělo, případně mysl?
Na hodinách létací jógy se nejen protáhnete, ale i zaposilujete a zapojíte svaly celého těla včetně vnitřních stabilizačních svalů. Pozitivních účinků na tělo je mnoho, jako například dekomprese páteře, což vede k naprostému uvolnění zad, zvyšuje se pohyblivost celého těla a flexibilita, zlepšuje se metabolismus a dochází k lepšímu prokrvení celého těla, které je potřebné v boji s celulitidou a spousty dalších. V neposlední řadě dochází 
k uvolnění fyzického i psychického napětí, létací jóga také vytváří lepší uvědomění těla a jako každý jiný pohyb stimuluje tvorbu endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu a odbourávají stres.

Co je její výhodou, proč by ji měli lidé cvičit?
Protože s AY Fly se posunete, jak fyzicky, tak psychicky. Je to zábavné, bezpečné a velmi efektivní cvičení, které stimuluje nejen tělo, ale 
i mozkovou činnost. Pozitivně působí na funkci lymfatického, imunitního a trávícího systému. Je to relaxace, výzva, zábava, ale také dřina. Kromě pružného a pevného těla získáte také pocit sebejistoty z překonávání sebe sama. Další výhodou je, že si sami volíte rozsah, který zvládnete, proto je cvičení v šátcích vhodné pro každého.
Existuje několik typů lekcí, takže si každý přijde na své – od klasického AY Fly Trainingu (létací jóga), přes AY Fly Flexi – hodiny zaměřené hlavně na protažení, AY Fly Strength – posilovací lekce, až po AY Fly Akrobacie a AY Fly Pilates.

Jak často ji doporučujete cvičit, dá se kombinovat i s jinými sporty?
Doporučuji každému cvičit tak často, jak je v jeho možnostech, hlavně pravidelně. Létací jóga je skvěle kombinovatelná například s pole dance, díky získané síle a flexibilitě. Skvělou kompenzací AY Fly Training je AY Fly Pilates, kdy je síť zavěšená nízko nad zemí, což je ideální pro lidi, kteří mají obavy pustit se hlavou dolů v létací józe. Dle mého názoru se létací jóga dá kombinovat s jakýmkoliv jiným sportem, já například pravidelně cvičím capoeiru a zklidnění, protažení a posilování při létací józe ocením.