Trávení probíhá ve střevech, a když na ně ale zaútočíte množstvím různorodého jídla, nedokážou všechno správně zpracovat. Začnou se tvořit plyny, které následně musí ven, aby nedošlo k dalším komplikacím. V našich krajích jde o jev společensky neúnosný, který se snažíme potlačit. K nadýmání přispívá i polykání vzduchu při rychlém pojídání jídla a popíjení sycených nápojů.

Výživová poradkyně Štěpánka Čápová
Výživová poradkyně Štěpánka Čápová: Existuje způsob, jak nepřibrat o Vánocích

Během kvašení spořádaných potravin dochází k uvolňování plynu a tepla. Bakterie tračníku rozkládají nestravitelnou vlákninu a škroby, které se nevstřebaly v tenkém střevě. Plyn, který z toho vznikne, je složen obvykle z oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku, vodíku a metanu. Je až neuvěřitelné, že se ve střevě vytvoří denně sedm až deset litrů plynu. Většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek odchází v podobě větrů.

Bolest pod žebry a v zádech

Po jídle většinou cítíte nepříjemný pocit plnosti, slyšíte kručení nebo klokotání v břiše, které doprovází nevolnost, někdy i křeče. Po těle může putovat bolest, kterou pociťujete pod žebry nebo v zádech. Nemůžete zapnout kalhoty přes nafouklé břicho a doprovázejí vás nepříjemné pocity plynatosti a větry nebo říhání.

Vánoce. Ilustrační snímek
Jak přežít Vánoce ve zdraví: neplácat páté přes deváté a inspirovat se Italy

Viníci jsou známi. Lehké trávení komplikují potraviny s vysokým podílem vlákniny, tuky, fruktóza (pozor na množství ovocných nápojů) a například sacharidy, které se kvůli nedostatku vhodných enzymů v tenkém střevě nemohou dost dobře štěpit. Někomu vadí i laktóza. Když tenhle seznam převedete do vánočního jídelníčku, viník je prozrazen. Jde o smažený řízek, bramborový salát s majonézou, klobásu, obalovanného smaženého kapra, cukroví, džusy a třeba i alkohol.

Heřmánek pravý
Kromě jiného pomáhá i při poruchách trávení a plynatosti. O jeho pozitivních účincích byli přesvědčeni už Keltové a Skandinávci, kteří ho považovali za posvátnou bylinu a uctívali ho jako symbol slunce. Často se přidává do žaludečních čajů, kde se kombinuje s dalšími bylinkami.

Chcete-li heřmánek sbírat a sušit, nepleťte si ho se rmenem. Poznáte je od sebe jednoduše – květ heřmánku je uvnitř dutý. Udělejte si z něj čaj, který pijte teplý, jen nepatrně oslazený.

Lepší trávení také podporují:
* Lékořice (sladké dřívko) – zlepšuje rovnováhu a pohodlí v trávicím systému  pro lidi s citlivým trávením, na sliznici střev vytváří ochrannou vrstvu a * zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv.
* Skořice – ulehčuje trávení a stimuluje chuť k jídlu.
* Meduňka lékařská – podporuje trávení a přispívá k normální funkci střevního traktu.

Jak se nadýmání vyhnout?

1. Odolejte nabízeným pochoutkám, nejezte často, ovládejte chutě a dopřejte trávení čas. 

2. Jídlo nezapíjejte vodou, naposledy si ji dopřejte deset minut před a tři hodiny po něm. Potrava bude ve střevech lépe zpracovaná. Voda ředí žaludeční kyseliny, což vede k neúplnému trávení.

3. Běžte se projít ven, chůzí pomůžete rozpohybovat střeva. Půlhodinová procházka na vzduchu vám prospěje.

Zdobení stromku patří k nejrozšířenějším vánočním zvyklostem.
KVÍZ DENÍKU: Jak dobře znáte Vánoce a české zvyky?

4. Spolehněte se na bylinnou léčbu. Výrazné zklidňující účinky na střeva má máta peprná. Pomůže při špatném trávení, při nevolnosti, plynatosti a křečích. Klinické zkoušky potvrdily její příznivé účinky při tlumení průvodních jevů dráždivého střeva. Vhodné jsou zejména tobolky s mátovým olejem, které projdou žaludkem a rozpustí se až ve střevech, kde je účinku proti křečím nejvíce zapotřebí.

5. Při zažívacích obtížích může pomoci masáž břicha směsí ze 2 kapek mátového, 4 kapek zázvorového a 4 kapek kardamomového oleje ve 20 ml neutrálního rostlinného oleje. Máte-li citlivou kůži, používejte ve všech směsích polovinu stanovené dávky mátového oleje. Mentol, který obsahuje, by mohl podráždit.

6. Máta peprná působí uvolněním jícnového svěrače a vyrovnáním žaludečního tlaku. Kupte si mátový čaj v sáčcích, zalijte ho horkou vodou a nechte zchladnout. Pomalu vypijte, čerstvou mátu můžete osladit medem.

ilustrační
Pravda o bramborách: Jsou dietní, odstraní rez i vyleští kožené boty

Rady tety Běty:

10-15 kapek mátové tinktury přidejte do vody nebo přelijte 1 čajovou lžičku čerstvé či sušené natě vroucí vodou. Užívejte 3x až 4x denně denně.

Pokud nesnášíte mátu, můžete proti křečím využít kmín (Carum carvi), který snad nechybí v žádné kuchyni. Stejně jako máta pomáhá i on zmírnit křeče svalstva zažívacího ústrojí. Rozdrťte 1 čajovou lžičku (2 g) kmínových nažek, aby se uvolnil esenciální olej, a poté je zalijte vroucí vodou, pijte 3 šálky denně. Můžete rovněž užívat komerční přípravek s kmínovým olejem, často kombinovaným s mátou, přičemž dodržte rady výrobce. Za zmínku stojí i kopr vonný (Anethum graveolens), esenciální olej tlumí křeče v zažívacím ústrojí a uvolňuje větry a nepříjemnou bolest. 

Avšak pozor! Výrobky s esenciálním olejem z máty nebo kmínu nejsou vhodné pro kojence, děti, těhotné ani kojící ženy, také ne pro lidi, kteří trpí onemocněním žlučníku, ledvin nebo gastroezofageálním refluxem. Při kombinaci s jinými léky je potřeba poradit se s lékařem. Kmín může vyvolat u některých lidí alergickou reakci, jejímž průvodním jevem je vodnatá rýma.

FRANTIŠKA TĚŠÍNSKÁ