Čtyřiapadesátileté ženě se v roce 1968 podařilo srdce voperovat, ale vydrželo jen asi pět hodin. "Od té doby udělal celý obor obrovský skok vpřed a Česko se zařadilo do skupiny nejúspěšnějších zemí," uvedl Tichý. Česko se s počtem 4,7 transplantace srdce na milion obyvatel řadí zhruba na osmé místo ve světě.

Druhý nejstarší klient VZP s transplantovaným srdcem oslavil letos 78. narozeniny, srdce dostal před sedmi lety. Od transplantace třetího nejstaršího klienta VZP uběhlo 14 let a minulý týden oslavil 77 let.

První transplantace srdce v Česku byla 1. ledna 1984 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Dalším velkým střediskem transplantací je brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. "Pacientů, kteří dostávají nové srdce, přibývá. V roce 2006 bylo srdce transplantováno 29 klientům VZP, loni již 54," doplnil mluvčí.

Experimenty s přenosem srdce začaly před více než sto lety. První transplantaci srdce na světě provedl v prosinci 1967 jihoafrický chirurg Christian Barnard. V posledních letech se transplantuje ve světě kolem 5500 srdcí ročně. Transplantace zachraňuje život, výrazně zlepšuje také jeho kvalitu - už v prvních týdnech po operaci se nemocný vrací k normálnímu životu.