„Výzkum potvrdil, že ztráta produktivity zaměstnanců je spojena s nezdravým životním stylem a chronickými nemocemi. Je evidentní, že stoupá počet zaměstnanců, kteří mají přebytečný tělesný tuk, špatnou stravu, cukrovku a sedavé zaměstnání," uvedl odborník, který se zabývá vlivem životního stylu na pracovní výkon.

Škába je přesvědčen, že zdraví zaměstnanců může napomoct zaměstnavatel, a to tím, že zlepší pracovní prostředí, nabídne možnost zdravého stravování, sportovní lekce nebo třeba jízdní kola na krátké přejezdy v rámci rozlehlých pracovišť, což je trend například ve Francii.

„Ve firmách často vedu semináře o zdravém životním stylu, který se pak snažíme skloubit s možnostmi dané společnosti. Zásadní je, aby zaměstnanci měli možnost se zdravě stravovat a měli dostatek pohybu, přičemž dospělý potřebuje minimálně 30 minut mírné fyzické aktivity každý den," shrnul.

Rady pro zdravé zaměstnance:

1. Plánujte svůj jídelníček dopředu. Pokud nemáte možnost zdravé stravy, jídlo si připravte.
2. Nevynechávejte jídla, jezte pravidelně maximálně každé čtyři hodiny. Oběd by z poloviny měla tvořit zelenina.
3. Do práce si noste zdravé balíčky plné zeleniny, ořechů a semínek.
4. Vždy mějte po ruce vodu, nejlépe filtrovanou nebo kojeneckou.
5. Choďte po schodech, vyjděte alespoň jedno poschodí, než nastoupíte do výtahu.
6. Na krátké vzdálenosti choďte pěšky, vynechejte první zastávku autobusu, dojděte až na druhou zastávku.
7. Umístěte v kanceláři tiskárnu co nejdále od stolu a alespoň trochu se každou chvíli projděte.
8. Zařaďte si do svého dne relaxační přestávky, nejlépe krátkou procházku.
9. Začněte se změnami hned.

Zdroj: www.skaba.cz