Vědci nejprve potvrdili antibakteriální aktivitu stříbra. Své výsledky zveřejnili před sedmi lety a vzbudili velký ohlas v odborném světě. Další tři roky věnovali bádání odolnosti bakterií na antibiotickou léčbu. „Napadlo nás přidat k antibiotikům nanočástice. Podařilo se nám prokázat, že nanočástice stříbra velice posilují účinek antibiotik vůči bakteriím. To v praxi umožní používat menší dávky antibiotik v kombinaci se stříbrem, čímž se snižuje riziko vedlejších účinků. Možná ještě důležitější je zjištění, že nanočástice stříbra obnovují účinek antibiotik vůči rezistentním bakteriím," uvedl Aleš Panáček z katedry fyzikální chemie přírodovědecké fakulty.

Na výzkumu spolupracovali vědci z přírodovědecké fakulty společně s kolegy z lékařské fakulty. Podstatou olomouckého vynálezu, jehož postup je už přihlášený k patentování na Úřadu průmyslového vlastnictví ČR, je přípravek obsahující směs antibiotika a stříbra ve formě nanočástic nebo vhodné sloučeniny.

Výzkum olomouckých vědců by mohl znamenat významný krok pro medicínu, která se potýká s tím, že část antibiotik ztrácí účinnost. Na vině je mimo jiné zbytečné předepisování těchto léků. „Mnohé bakteriální kmeny se staly odolnými vůči antibiotické léčbě. K potlačení bakteriálních infekcí jsou často potřeba podstatně vyšší dávky antibiotik a jejich kombinace. To s sebou přináší řadu nežádoucích účinků," podotkl děkan lékařské fakulty a mikrobiolog Milan Kolář, který se na bádání podílel.

Nanočástice stříbra se zatím v léčbě bakteriálních infekcí nepoužívají. Aby se v budoucnu staly součástí léčiv, bude nutné provést řadu klinických experimentů. Princip byl zatím ověřen v laboratorních podmínkách, nyní výzkum pokračuje testováním na zvířatech. Nejnovější výsledky by se měly v nebližší době objevit v odborné literatuře.

Antibiotické přípravky v kombinaci se stříbrem by mohly najít využití nejen v humánní medicíně, ale i veterinárním lékařství, zdravotnických pomůckách a materiálech či v kosmetice.