„Je to šance pro pacienty i pro lékaře, vyzkoušet nové přípravky již ve fázi klinického výzkumu," uvedla Demlová. Každý rok v Masarykově onkologickém ústavu zahájí asi 20 studií a každý měsíc do nich zařadí zhruba 30 nových pacientů. Pacient musí podepsat informovaný souhlas a projít kritérii výběru, klinických studií se podle lékařky nemůže zúčastnit každý.

Jedné z klinických studií se zúčastnil i 59 letý Ivan Vyoral. O možnosti účasti se dozvěděl z médií. „Ještě před rokem byl můj stav vážný. Nezabrala mi chemoterapie a stav se zhoršoval, proto jsem se rozhodl navázat spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem," popsal pacient. První dávku nově testovaného léku si vzal v lednu. „Byl jsem šokován jeho účinností. Časem mi zmizely metastázy a můj stav se neustále zlepšuje," řekl Vyoral. Podle Demlové by se bez účasti v klinické studii mohl k novému léku dostat třeba až za čtyři roky.

Lékaři nyní zahájili dvě nové studie pro pacienty s rakovinou prostaty – pro ty po operaci i pro ty, kteří už mají kostní metastázy. „Pacientům budeme v rámci testování podávat léčivý přípravek připravený z jejich vlastních bílých krvinek a z usmrcených nádorových buněk," uvedla Demlová. Pacienti jsou během studie pečlivě hlídaní a mohou spolupráci kdykoliv ukončit.

Klinické testování začalo v Masarykově onkologickém ústavu v roce 2000. Průměrný počet pacientů léčených v rámci klinických studií měsíčně dosáhne zhruba 250.