„Lidé, kteří z jakéhokoli důvodu přišli o orbitu (oční část obličeje), horní čelist, ucho nebo nos, mohou být jinak zcela zdrávi, ale ve většině případů se kvůli svém hendikepu, jenž k nim často přitahuje nežádoucí pozornost, straní společnosti a prožívají takzvanou sociální smrt. My jsme schopni podstatně zvýšit kvalitu jejich života," vysvětlil Paciorek.

Silikonové epitézy používané v ostravské nemocnici jsou tvarově i barevně vyrobeny tak, aby dokonale zapadly do obličeje a na první pohled nebyl vidět rozdíl mezi protetickou pomůckou a tváří pacienta.

Jedinečný vzhled epitézy je absolutně věrný do nejmenších detailů, řekl Paciorek. Zatímco běžně se tyto obličejové náhrady uchycují pomocí lepidel a jejich používání i údržba je tak velmi náročná, v Ostravě používají titanové implantáty – čepy, které jsou zavrtány do kosti hlavy, procházejí pokožkou a epitéza se na ně nasazuje pomocí magnetů. „Drží velmi dobře, pacienta nijak neomezuje," uvedl Paciorek.

Podle něj celý proces od posouzení pacientova stavu až po dodání funkční epitézy trvá zhruba dva měsíce a důležitá je přitom mezioborová spolupráce protetika, plastického chirurga a anaplastologa, který rekonstruuje znetvořené nebo chybějící části těla umělými prostředky.

„Musíme být maximálně důslední a naprosto přesně určit, jak epitézu správně umístit. K tomu využíváme počítačovou navigaci. Pracujeme i s 3D tiskárnou, která vytiskne přesný model epitézy," podotkl Paciorek.

Nemocnice už takto pomohla 11 pacientům, mezi nimi i osmapadesáti­letému Zdeňku Hájkovi, který od raného dětství trpěl dědičným onemocněním. Kvůli němu se mu u levého oka opakovaně vytvářel tukový nádor. Před třemi lety bylo třeba situaci definitivně řešit a oko, které již neplnilo svou funkci, spolu s nádorem odstranit. Chybějící část nahradila právě epitéza.

„Už od dětství jsem si musel zvykat na to, že vypadám jinak než ostatní, ale naštěstí jsem po dědovi zdědil poněkud šibeniční smysl pro humor, díky němuž jsem svůj hendikep vždy docela dobře zvládal," podotkl Hájek.

I přes svůj optimismus přiznal, že náhrada výrazně k lepšímu změnila jeho vzhled a zatím v ní vidí jen pozitiva. „Když sundám brýle a potkám nějakého známého, tak mě třeba na první pohled ani nepozná, jak dobře vypadám," líčil Hájek, který si epitézu každý den sundá, očistí šroubky a vypláchne si očnicovou dutinu, ráno ji pak zase jednoduše nasadí.