Jak může člověk cuketu bezpečně jíst?
Cuketa
zakoupená v obchodě se zeleninou by měla být z garantovaných semen, která cucurbitacin neobsahují. Je důležité nejíst takovou cuketu, u které podle chuti zjistíte, že je hořká. Vysokou koncentraci cucurbitacinu v cuketách totiž signalizuje právě hořká chuť. 

Přečtěte si, jak se žena ze Zlína otrávila cuketou:

Cukety. Ilustrační foto.
Dala si zapečenou cuketu k večeři a skončila s otravou na JIP ve Zlíně

Jaké cukety mohou cucurbitacin obsahovat?
Hlavně ty pěstované na zahrádkách či planě z nějakých nekontrolovaných semen.

Co může cuketa s větším množstvím cucurbitacinu způsobit?
Po konzumaci hořkých cuket je možno očekávat průjem i křeče v břiše. Ke zvracení dochází zřídka. Potíže se objevují jednu až dvě hodiny po požití. Člověka to může ohrozit dehydratací. Křeče v břiše mohou trvat i tři dny po požití, průjem může přetrvávat i déle.

Luštěniny by našem jídelníčku neměly chybět. Proč? Přečtěte si náš rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou
Češi by měli jíst víc luštěnin. Nadýmavé účinky lze omezit, ujišťuje expertka

Pomůže tepelné zpracování?
To nehraje žádnou roli.

Co má dělat ten, kdo hořkou cuketu snědl?
Pokud má takové pochybnosti, je dobré, aby si co nejdřív vzal aktivní uhlí (v lékařství se užívá především u akutních průjmů způsobených dietní chybou – pozn. red.).

Cucurbitaciny
Spadají pod biochemické sloučeniny, které může produkovat zejména tykvovitá zelenina, mezi niž spadají třeba cukety, okurky či patisony. Strávník je pozná podle hořké chuti, mohou způsobit otravu.