Nová chirurgie by se měla podle původních plánů otevřít v lochotínském areálu FN v roce 2020.

"V minulých letech se stát choval trošku macešsky ke svým vlastním přímo řízeným organizacím, byť jsou to právě ta nejdůležitější, největší a nejšpičkovější zdravotnická zařízení," řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Stavebně jsou na tom podle něj mnohdy lépe krajské než státní nemocnice. Plzeňská FN je přitom zařízení se špičkovou zdravotnickou péčí a dlouhodobě výbornými ekonomickými výsledky, uvedl ministr.

Ředitel nemocnice Václav Šimánek řekl, že už má hotovou studii. "Teď čekáme na přidělení registračního čísla, které bude zároveň určitým příslibem, že můžeme začít projektovat. Projekt na takto velkou investici bude v řádech milionů," řekl. Až dostane nemocnice registrační číslo, vypíše konkurz na projektanta a bude chtít mít co nejdříve hotový projekt. "Jestli se to podaří tento rok, byl bych velmi rád," konstatoval Šimánek. Nemocnice se zavázala, že projektové práce budou součástí jejího podílu financování. "Uvidíme, jak dopadne výběrové řízení. Myslím si, že to financování je spíše reálné v roce 2018. V příštím roce předpokládám, že bude financována příprava a projekt. Stát musí převzít odpovědnost za rozvoj fakultních nemocnic," dodal Sobotka.

FN Plzeň je jednou ze sedmi nemocnic, kde vláda podpoří miliardové investice

V novém pavilonu, kde bude 400 lůžek, budou soustředěny nosné chirurgické obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, klinika zobrazovacích metod, z borského areálu se přistěhuje urologie. Součástí bude také urgentní příjem a centrální příjem pacientů a klinika anestezie a intenzivní péče. Přímo v urgentním příjmu bude plně vybavený operační sál pro neodkladnou péči o lidi v ohrožení života. V pavilonu bude šest operačních sálů, z toho jeden hybridní s magnetickou rezonancí.

Plzeňská FN loni investovala téměř 343 milionů korun, mimo jiné do modernizace a obnovy komplexního onkologického centra, traumacentra nebo do nového heliportu. Vlastními zdroji se na investicích podílela víc než 60 miliony korun, většina peněz byla z integrovaných operačních programů. Letos je mezi investicemi za 219 milionů korun mimo jiné modernizace lůžek a zobrazovací techniky pro návaznou péči, dokončení rekonstrukce ARO či obnova angiografie v borském areálu FN.