Jak už Deník napsal koncem loňského roku, úhradu ztrácejí i další pomůcky. „Jde třeba o elastoviskózní roztoky, což jsou prostředky, které používají hlavně senioři s osteoporózou, tedy se ztuhlými a poškozenými klouby,“ uvedl pro příklad expert na léky a zdravotnické prostředky Josef Suchopár.

Nepohybliví senioři

Terapie pomocí této pomůcky je přitom podle něj nákladná – stojí 6 až 18 tisíc korun. V současnosti ji má předepsáno kolem 15 tisíc pacientů, převážně právě seniorů.

„Takže nevím, proč s ní ministerstvo při tvorbě nového seznamu nepočítalo,“ zhodnotil novinku Suchopár.

Brýle.
Nosíte brýle? Od srpna na ně přestane přispívat pojišťovna

Výrobce pomůcky sice podle něj bude moct o úhradu dodatečně požádat, řízení ale v Česku trvá celé měsíce. „Pacienti, kteří jsou na této léčbě závislí, proto zůstanou ze dne na den bez pomoci. Buď si terapii zaplatí ze svého, nebo budou muset přejít na kortikoidy, které ale mají obrovské množství nežádoucích účinků,“ uvedl.

To ale není všechno. Bez příspěvku zůstanou veškeré pomůcky, které se do seznamu ministerstva zdravotnictví z jakéhokoliv důvodu nedostaly. „Doposud přitom platilo, že takové pomůcky, které nejsou v číselníku výslovně uvedeny, hradily pojišťovny alespoň ze 75 procent,“ podotkl Suchopár. Pacient tak doplatil jen čtvrtinu ceny výrobku. Nyní si ho bude muset koupit celý ze svého. Mezi pomůcky, které se na seznam nevešly, patří třeba některé doplňky pro vozíčkáře, jako jsou pracovní desky či ergonomické příbory. 

Ilustrační foto
Lékový „blackout“? Už se to nesmí stát, říká šéfka úřadu pro kontrolu léčiv

Podle specialisty na zdravotní právo Jindřicha Kotrby už se proto řada případů řeší. „Výrobci se úřadům hlásí a žádají o dodatečné zařazení do seznamu,“ řekl Deníku Jindřich Kotrba.

Některé pojišťovny už navíc avizovaly, že svým klientům pomůcky zaplatí. A to přesto, že nebudou mít úhradu od úřadů přiznanou. Třeba mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Jiří Sochor uvedl, že jeho pojišťovna nepřestane lidem přispívat na brýle a skla. 

Část pacientů si naopak polepší

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová navíc připomněla, že někteří pacienti naopak ušetří. Týkat se to bude třeba cukrovkářů, kteří potřebují náplasťové inzulinové pumpy.

„Začnou se hradit i vysoce výkonné inhalátory, terapeutická obuv, pomůcky při popáleninách či vibrační sluchadla,“ vyjmenoval další novinky i spoluautor novely zákona a bývalý poradce ministra Jakub Král, který současně spoluvlastní firmu poskytující výrobcům pomůcek poradenství. Náklady pojišťoven tak podle něj vzrostou. O kolik to bude, ale nedokázal vyčíslit.

Vedení resortu také doplnilo, že všechny změny nezačnou platit najednou. Na nový systém úhrad se totiž bude přecházet postupně. 

Vít Petrů při fotografování pro Deník 27. března v Praze.
Jedině čistá voda je bez problémů, říká alergolog. Jaké potraviny mohou i zabít?